Klobouk je 50 – 150 (200) mm široký, nejprve polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, v mládí bělavý, špinavě bělavý nebo našedlý, světle kožově šedohnědavý, záhy s růžovým nádechem nebo růžově zbarvenými místy na okraji klobouku, vzácně růžový až purpurově načervenalý na celém povrchu, zejména za vlhkého počasí. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později téměř holá, na otlačených místech tmavnoucí. Tenká vrstvička dužniny pod pokožkou je na řezu červeně zbarvená. Rourky jsou v dospělosti 10 – 25 mm dlouhé, okolo vrcholu třeně stlačené, zpočátku žluté, pak se žlutoolivovým nebo žlutookrovým odstínem, na řezu modrající. Póry jsou drobné, v raném mládí žluté, brzy po otevření klobouku krvavě červené nebo purpurově červené, na okraji klobouku někdy naoranžovělé, ve stáří oranžově červené, na otlačených místech modrající. Výtrusný prach je olivově hnědý. Třeň je masitý, 40 – 130 x 30 – 50 (65) mm velký, v mládí vejčitě břichatý, potom válcovitý až mírně kyjovitý, sytě žlutý, na bázi purpurově karmínový. Kromě bázální části, která je ukryta v substrátu, je celý povrch třeně pokrytý výraznou purpurově červenou síťkou. Bazální plst je bělavá nebo špinavě nažloutlá, v nejspodnější části třeně místy až špinavě nahnědlá. Dužnina je sytě žlutá, během vývinu plodnic postupně vybledající, nakonec světle žlutavá, v bázi třeně většinou slabě hnědavá nebo i načervenalá, na řezu poměrně silně modrající, zejména nad rourkami a v horní části třeně. Chuť je mírná, slabě houbová, vůně příjemná, slabě ovocná. Výtrusy jsou hladké, skoro vřetenovité nebo elipsoidně vřetenovité, s mělkou suprahilární depresí, 11 – 15 (16,5) x 4,5 – 5,5 (6) μm velké. Pokožku klobouku tvoří trichoderm, jehož hyfy v průběhu vývinu postupně kolabují. Hyfy trichodermu jsou protáhle vláknité, 3 – 6 (9) μm široké, mnohdy na povrchu pokryté tenkým gelatinózním obalem.