CZ EN
HLEDAT  

Termín

Koenzym A funguje v biochemických transacylačních a dekarboxylačních reakcích jako přenašeč acylu (zbytku organické kyseliny po odštěpení -OH skupiny z karboxylu).
Koenzym A je kofaktor pantotenové kyseliny (vitamínu).

Biochemické degradace nebo naopak syntézy probíhají přes dvouuhlíkatou sloučeninu (de facto ocet) vázanou na koenzym A.
Na tuto univerzální sloučeninu se rozloží všechny živiny (cukry, tuky, bílkoviny) a naopak z acetylů se syntetizují tělu potřebné cukry, tuky, bílkoviny.
(Paralelně zůstávají i celé nerozložené "vyšší" produkty degradace - monosacharidy, glycerol a mastné kyseliny, aminokyseliny.)

Literatura

literatura a obrázek:
Šícho, Vodrážka, Králová: Potravinářská biochemie, SNTL, Praha 1981


Odkazy a literatura

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému termínu ve slovníku přidat obrázek, text či další názvy a synonyma.

Komentáře