Autor: Roman Janda
Text ID: 5746
Text Type: 7
Page: 0
Založeno: 14.02.2016 11:41:47 - Uživatel Ondřej Zicha
Language: CZ
Koenzym A funguje v biochemických transacylačních a dekarboxylačních reakcích jako přenašeč acylu (zbytku organické kyseliny po odštěpení -OH skupiny z karboxylu).
Koenzym A je kofaktor pantotenové kyseliny (vitamínu).
Biochemické degradace nebo naopak syntézy probíhají přes dvouuhlíkatou sloučeninu (de facto ocet) vázanou na koenzym A.
Na tuto univerzální sloučeninu se rozloží všechny živiny (cukry, tuky, bílkoviny) a naopak z acetylů se syntetizují tělu potřebné cukry, tuky, bílkoviny.
(Paralelně zůstávají i celé nerozložené "vyšší" produkty degradace - monosacharidy, glycerol a mastné kyseliny, aminokyseliny.)
Literatura
Text ID: 5745
Text Type: 18
Page: 0
Založeno: 14.02.2016 11:41:47 - Uživatel Ondřej Zicha
Language: CZ
literatura a obrázek:
Šícho, Vodrážka, Králová: Potravinářská biochemie, SNTL, Praha 1981