Autor: Roman Janda
Text ID: 5741
Text Type: 7
Page: 0
Založeno: 14.02.2016 11:35:19 - Uživatel Ondřej Zicha
Language: CZ
Lipidy jsou chemicky nesourodé látky, jejich společnou vlastností je jejich extrahovatelnost do organických rozpouštědel.
neutrální lipidy, tuky
Tuky jsou estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami, a ty jsou obvykle se sudým počtem uhlíků, nevětvené, nasycené (např. k. máselná, palmitová, stearová) i nenasycené (např. k. olejová, linolová).
vosky
Vosky jsou estery mastných kyselin s vyššími jednosytnými alifatickými alkoholy.
jiné
Do lipidů se dále řadí isoprenoidní lipidy a lipoproteiny.
legenda
glycerol: CH2.OH- CH.OH- CH2.OH
ester – sloučenina kyseliny a alkoholu R1-COOH + HO-R2 -> R1-COO -R2 + H2O
nasycený - s jednoduchými vazbami mezi uhlíky, nenasycený s dvojnými nebo trojnými vazbami mezi uhlíky
jednosytný alkohol - jedna funkční skupina OH v molekule; trojsytný – tři skupiny OH
alifatický – větvený nebo nevětvený řetězec, neobsahuje aromatická jádra (např. benzen)
Literatura
Text ID: 5740
Text Type: 18
Page: 0
Založeno: 14.02.2016 11:35:19 - Uživatel Ondřej Zicha
Language: CZ
Šícho, Vodrážka, Králová: Potravinářská biochemie, SNTL, Praha 1981