CZ EN
HLEDAT  

Termín

Lipidy jsou chemicky nesourodé látky, jejich společnou vlastností je jejich extrahovatelnost do organických rozpouštědel.

neutrální lipidy, tuky
Tuky jsou estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami, a ty jsou obvykle se sudým počtem uhlíků, nevětvené, nasycené (např. k. máselná, palmitová, stearová) i nenasycené (např. k. olejová, linolová).

vosky
Vosky jsou estery mastných kyselin s vyššími jednosytnými alifatickými alkoholy.

jiné
Do lipidů se dále řadí isoprenoidní lipidy a lipoproteiny.

legenda
glycerol: CH2.OH- CH.OH- CH2.OH
ester – sloučenina kyseliny a alkoholu R1-COOH + HO-R2 -> R1-COO -R2 + H2O
nasycený - s jednoduchými vazbami mezi uhlíky, nenasycený s dvojnými nebo trojnými vazbami mezi uhlíky
jednosytný alkohol - jedna funkční skupina OH v molekule; trojsytný – tři skupiny OH
alifatický – větvený nebo nevětvený řetězec, neobsahuje aromatická jádra (např. benzen)

Literatura

Šícho, Vodrážka, Králová: Potravinářská biochemie, SNTL, Praha 1981


Odkazy a literatura

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému termínu ve slovníku přidat obrázek, text či další názvy a synonyma.

Komentáře