CZ EN
SEARCH  

Taxon profile

species

Crested Tit
Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)

kingdom Animalia - animals »  phylum Chordata - chordates »  class Aves - birds »  order Passeriformes - perching birds »  family Paridae - tits and chickadees »  genus Lophophanes

Scientific synonyms

Parus cristatus Linnaeus, 1758

Least Concern

Images

Lophophanes cristatus - Crested Tit

Author: Ivan Mikšík

Lophophanes cristatus - Crested Tit

Author: Petr Pivoňka

Lophophanes cristatus - Crested Tit

Author: Ivan Mikšík

Lophophanes cristatus - Crested Tit

Author: Alex Auer

Lophophanes cristatus - Crested Tit

Author: Alex Auer

Lophophanes cristatus - Crested Tit

Author: Jan Barvínek

Taxon in country check-lists*

* List of countries might not be complete

CZ  

Taxonomy

Parus cristatus scoticus - izolované území ve Skotsku.
Parus cristatus cristatus - sever Evropy a dál přes východ kontinentu na Balkán.
Parus cristatus mitratus - střední a západní Evropa.
Parus cristatus abadiedi - severní Francie.
Parus cristatus weigoldi - Portugalsko a jižní Španělsko.
Parus cristatus baschikiricus - východ areálu druhu.

Size

10,5-12cm /11g

Description

Poměrně malá sýkora kterou poznáme podle charakteristické ozdoby hlavy - trojhranné černobílé "šupinkaté" chocholky, která je vždy patrná a kterou dovede vztyčovat a sklápět. Vrch těla, počínaje záhlavím je narezavěle hnědý, spodek bělavě šedý, na bocích s okrovým nádechem. Hlava je bílá s černou podkovovitou skvrnou za okem, černou bradou a hrdlem, z nějž pokračuje černý proužek až na šíji. Samička je zbarvena stejně jako sameček, jen chocholka v týle je šedší a kratší. Mladí ptáci mají chocholku jen velmi krátkou, bílé partie v ní chybí. V západní a jižní Evropě jsou sýkory svrchu tepleji hnědé, po stranách hlavy mají jemný béžový tón a na bocích červenohnědý nádech. Kromě brkoslava severního (Bombycilla garrulus) je parukářka jediným evropským pěvcem s chocholkou.

Ecology

Žije v jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových. Na jihu Evropy i v porostech korkových dubů a buků, ve Skotsku v modřínových lesích. Samička staví hnízdo hlavně v hotových stromových dutinách, je ale schopna si dutinu vytesat i sama v měkkých ztrouchnivělých pařezech či kmenech. Občas hnízdí i v hnízdech veverek a velkých dravců, jen málokdy v ptačích budkách. Dutinu vystýlá hlavně mechem a používá více trávy než ostatní sýkory; hnizdní důlek je vystlán zvířecí srstí. Snůška je oproti jiným sýkorám menší, obsahuje obvykle 5-7, bílých, červeně tečkovaných vajíček. Hnízdí v dubnu až červnu, většinou 1x ročně, podruhé zahnízdí jen malá část ptáků. Potrava se skládá z hmyzu a jeho larev, pavouků a v mimohnízdní době tvoří značnou část potravy semena jehličnatých dřevin.

Distribution

Evropa kromě severu Skandinávie a Itálie až po Ural. Je stálá, bývá jen v malých hejnkách a s ostatními sýkorami se sdružuje málokdy.

Importance

V Červeném seznamu ČR je tento druh nově zařazen do kategorie LC - málo dotčený.

Rozšíření v ČR.

Žije na většině území, v nižších polohách je vzácnější, nebo zcela chybí, na horách vystupuje až po horní hranici lesa (max. 1400 m. n. m. v Krkonoších). Naše populace jsou stabilní, v letech 2001-2003 čítaly 80-160 tisíc hnízdících párů.
V Evropě v posledních cca 20 letech dochází k poklesu stavů v hlavních hnízdních oblastech (Skandinávie, Rusko), druh je proto považován za ubývající, v celé Evropě hnízdí přes 6,1 milionu párů.

Sources

Svensson L. Grant P.J.(2004)Ptáci Evropy,Severní Afriky a Blízkého východu.Praktická určovací příručka.Svojtka
Nicolai J. Singer D. Wothe K.(2002)Ptáci-kapesní atlas Slovart 256p.p.
Sauer F.(1995)Ptáci lesů,luk a polí-Ikar,Praha 288p.p.
Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Included taxa

Number of records: 7

subspecies Lophophanes cristatus abadiei (Jouard, 1929)
subspecies Lophophanes cristatus baschkirikus (Snigirevski, 1931)
subspecies Lophophanes cristatus bureschi (von Jordans, 1940)
subspecies Lophophanes cristatus cristatus (Linnaeus, 1758)

Lophophanes cristatus cristatus - 0000000001 1

subspecies Lophophanes cristatus mitratus (C.L. Brehm, 1831)
subspecies Lophophanes cristatus scoticus (Pražák, 1897)
subspecies Lophophanes cristatus weigoldi (Tratz, 1914)

Links and literature

EN Bird Life 3 [22711810]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [as Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)]
Data retrieved on: 23 November 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97271]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [as Parus cristatus Linnaeus, 1758]
Data retrieved on: 9 March 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22711810]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [as Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)]
Data retrieved on: 2 August 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [59878]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [as Lophophanes cristatus Linnaeus, 1758]
Data retrieved on: 27 November 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [as Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)]
Data retrieved on: 16 November 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [as Parus cristatus Linnaeus, 1758]
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [as Parus cristatus]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [as Lophophanes cristatus]
Data retrieved on: 7 April 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [as Parus cristatus]
Data retrieved on: 26 April 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [as Parus cristatus]
Data retrieved on: 11 July 2010

Contributions to BioLib

Help us to expand this encyclopedia! If you are logged in, you can add new subtaxa, vernacular and scientific names, texts, images or intertaxon relationships for this taxon.

Comments