CZ EN
SEARCH  

Taxon profile

species

Northern Fulmar
Fulmarus glacialis (Linnaeus, 1761)

kingdom Animalia - animals »  phylum Chordata - chordates »  class Aves - birds »  order Procellariiformes - tubenoses »  family Procellariidae - petrels and shearwaters »  genus Fulmarus - fulmar

Least Concern LC

Images

Fulmarus glacialis - Northern Fulmar

Author: Morkill, Anne

Fulmarus glacialis - Northern Fulmar

Author: Bell, Kevin

Fulmarus glacialis - Northern Fulmar

Author: Richard Ford

Fulmarus glacialis - Northern Fulmar

Author: Martin Antoš

Fulmarus glacialis - Northern Fulmar

Author: Robert Dlesk

skull

Fulmarus glacialis - Northern Fulmar

Author: Pavel Zuber

Taxon in country check-lists*

Europe: Czechia, North America: Canada

* List of countries might not be complete

CZ  

Taxonomy

Fulmarus glacialis glacialis - severovýchodní Grónsko, Špicberky, Země Františka Josefa, Nová Země.
Fulmarus glacialis auduboni - severní Atlantik, jižněji od předešlé ssp.
Fulmarus glacialis rodgersii - sever Pacifiku.
Fulmarus glacialis glupischa - poněkud jižněji od předešlé ssp.

Size

Délka: 43-52 cm.
Rozpětí: 100-117 cm.
Hmotnost: 625-960 g.

Description

Existuje tmavá a světlá morfa. U světlé je pláštík a kostřec modrošedý se stříbřitým odstínem, letky tmavošedé s bílými okraji a kořeny vnitřních praporů, rýdovací pera jsou světle šedá. Celá hlava, krk a spodina těla bílé. U tmavé morfy je tmavší hlava i spodina těla, nejtmavší jedinci jsou skoro jednobarevně šedí. Zobák je žlutý s tmavšími nosními trubičkami, nohy masově červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ecology

Hnízdí v koloniích čítajících až několik tisíc párů. Hnízdo je mělká jamka na holé zemi. Od poloviny května do začátku června snáší 1, vzácně 2 vejce. Sedí oba rodiče 48-57 dní, mládě je samostatné po 41-57 dnech.
Hlavní část potravy tvoří zbytky mrtvých mořských živočichů plovoucích na hladině, dále loví hlavonožce, ryby, korýše a medůzy.

Distribution

Chladné oblasti Atlantiku a Pacifiku. Stále častější výskyt na pobřeží západní Evropy zřejmě souvisí s šířením druhu na severozápadě kontinentu. V zimě se populace posunují poněkud k jihu, vzácně se zatoulávají do vnitrozemí.
U nás byl zjištěn doposud 5x v zimních měsících (leden, únor), vždy jednotliví ptáci světlé morfy.

Sources

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR.Ptáci 1.Academia Praha.

Included taxa

Number of records: 3

subspecies Fulmarus glacialis auduboni Bonaparte, 1857
subspecies Fulmarus glacialis glacialis (Linnaeus, 1761)
subspecies Fulmarus glacialis rodgersii Cassin, 1862

Links and literature

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [as Fulmarus glacialis]
Data retrieved on: 26 April 2013
EN Bird Life 3 [22697866]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [as Fulmarus glacialis (Linnaeus, 1761)]
Data retrieved on: 23 November 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96576]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [as Fulmarus glacialis (Linnaeus, 1761)]
Data retrieved on: 9 March 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22697866]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [as Fulmarus glacialis (Linnaeus, 1761)]
Data retrieved on: 2 August 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52514]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [as Fulmarus glacialis Linnaeus, 1761]
Data retrieved on: 27 November 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 10.2 [http://www.worldbirdnames.org/] [as Fulmarus glacialis (Linnaeus, 1761)]
Data retrieved on: 1 August 2020
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [as Fulmarus glacialis (Linnaeus, 1761)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [as Fulmarus glacialis]
Data retrieved on: 7 April 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [as Fulmarus glacialis]
Data retrieved on: 26 April 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [as Fulmarus glacialis]
Data retrieved on: 11 July 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [as Fulmarus glacialis]
Data retrieved on: 25 January 2009

Contributions to BioLib

Help us to expand this encyclopedia! If you are logged in, you can add new subtaxa, vernacular and scientific names, texts, images or intertaxon relationships for this taxon.

Comments - 2