CZ EN
SEARCH  

Taxon profile

species

Desert Warthog
Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1767)

kingdom Animalia - animals »  phylum Chordata - chordates »  class Mammalia - mammals »  order Cetartiodactyla - even-toed ungulates »  family Suidae »  genus Phacochoerus

Least Concern

Images

Taxon in country check-lists*

* List of countries might not be complete

CZ  

Size

Hmotnost: 60-150 kg
Délka těla: 90-150 cm
Výška v kohoutku: 65-85 cm

Description

Kanci mají mohutné horní špičáky, které slouží k rytí. Při rytí klečí na předních končetinách. Samci jsou mnohem větší než samice. Hmotnost dospělých zvířat kolísá od 60 do 150 kg. Zvíře má velmi podivný vzhled. Hranatou hlavu "zdobí" čtyři výrůstky. Rypák je v oblasti klů silně rozšířený. Na krku a na hřbetě jim vyrůstá dlouhá hříva, zbytek těla je řídce porostlý štětinami.

Ecology

Vyskytuje se v křovinatých oblastech, řidších lesích, okrajích pralesů i na travnatých savanách. Nejčastěji je najdeme v blízkosti vod. Mají denní aktivitu. Ukrývají se pod skalisky, kořeny stromů i v norách jiných savců. Žijí v párech i samotářsky. Jen někdy se sdružují do malých či větších skupin.

Distribution

Dříve ve větší části Afriky, v Jižní Africe druh vyhuben na konci 19. století, nyní výskyt v severovýchodní části Afriky - východní Etiopie, severní Keňa a Somálsko. Většinu původně uváděného areálu druhu obývá prase savanové (Phacochoerus africanus), dříve uváděné jako poddruh prasete bradavičnatého.

Chov

Druhy prasat z tropických a subtropických oblastí jsou velmi teplomilné. Ubikace se musí vytápět nejméně na 20-23 °C. Výběhy musí být zajištěny proti podhrabání. Vhodným vybavením jsou různá drbadla. Méně odolné zařízení mohou v krátké době zničit. Prasata bradavičnatá se chovají většinou v párech.
Březost trvá asi pět měsíců. Samice rodí 2-4 nebo až 6 mláďat, která jsou jednobarevná. V přírodě vyhledávají podzemní nory, v zajetí musí mít prostornou, vytápěnou boudu. Malá selata jsou velmi choulostivá na prochlazení a zpočátku vyžadují teplotu až 30 °C. Samice je kojí 2-3 měsíce, mláďata rychle rostou a dospívají po jednom roce.
Krmí se různými šroty, vařenými bramborami a rýží. Dále se podává pečivo, ovesné vločky, zelenina, řepa, ovoce a nejrůznější zelené krmení. Důležitý je i podíl živočišné složky potravy, z které dostávají tvaroh, vejce, vařené maso, kuřata a drobné hlodavce

Sources

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Intertaxon relationships

predator: Acinonyx jubatus (Schreber, 1775) - Cheetah, Panthera leo (Linnaeus, 1758) - Lion, Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - African Leopard, Crocuta crocuta (Erxleben, 1777) - Spotted Hyena

parasite: Haematomyzus hopkinsi Clay, 1963

Included taxa

Number of records: 2

subspecies Phacochoerus aethiopicus aethiopicus (Pallas, 1767) - Cape Warthog
subspecies Phacochoerus aethiopicus delamerei Lönnberg, 1909 - Somali Warthog

Phacochoerus aethiopicus delamerei - 000000000111


Links and literature

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [41767]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [as Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1766)]
Data retrieved on: 3 August 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [as Phacochoerus aethiopicus Pallas, 1766]
Data retrieved on: 5 December 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [as Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1767)]

Contributions to BioLib

Help us to expand this encyclopedia! If you are logged in, you can add new subtaxa, vernacular and scientific names, texts, images or intertaxon relationships for this taxon.

Comments


Explanations

species extinct in area described by check-list

extinct taxon