CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

buřňák temný
Puffinus griseus (J. F. Gmelin, 1789)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Procellariiformes - trubkonosí »  čeleď Procellariidae - buřňákovití »  rod Puffinus - buřňák

Vědecká synonyma

Procellaria grisea J. F. Gmelin, 1789
Ardenna griseus (Gmelin, 1789)
Ardenna grisea (Gmelin, 1789)
Neonectris griseus nutcheri Mathews, 1916

Další názvy

= buřňák tmavý

Téměř ohrožený

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 40-46 cm.
Rozpětí: 94-105 cm.

Ekologie

Sdružuje se do obrovských hejn, v početných koloniích i hnízdí. Většinou si sám vyhrabává nory, na jediném vejci se oba rodiče střídají asi 50 dní. Hnízdo mládě opouští po 80-100 dnech.

Rozšíření

Mimo větší části Indického oceánu většina moří mezi 60. st.s.š. a 60. st.j.š. Větší část hnízdí na pobřeží a ostrovech u Austrálie a Nového Zélandu, menší část u jižního pobřeží Chile a Argentiny a na Falklandách. V mimohnízdním období se zdržuje na severní polokouli, zalétá i na sever Evropy.

Význam

Téměř ohrožený druh. Od 70. let minulého století, kdy populace čítaly na 20 milionů ptáků, dochází k výraznému úbytku stavů.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Ixodes auritulus Neumann, 1904 - klíště ouškaté

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Puffinus griseus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22698209]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Ardenna grisea (Gmelin, 1789)]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96591]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Puffinus griseus (Gmelin, 1789)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [eedeb3f3-51bc-490d-8275-f8d17baa9051]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Ardenna grisea (Gmelin, 1789)]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52570]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Ardenna grisea J. F. Gmelin, 1789]
Datum citace: 4. prosinec 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Ardenna grisea (Gmelin, JF, 1789)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Puffinus griseus]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Puffinus griseus (Gmelin, 1789)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Puffinus griseus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Puffinus griseus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Puffinus griseus]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Puffinus griseus]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře