CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sněhule severní
Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Calcariidae »  rod Plectrophenax - sněhule

Další jména

= strnad sněžní

Obrázky

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: U.S. Fish and Wildlife Service

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: Dewhurst, Donna

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: Deines , F

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: Richard Ford

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

samice

Autor: Karl Pollak

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

samec

Autor: Karl Pollak

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: Karl Pollak

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: Karl Pollak

Plectrophenax nivalis - sněhule severní

Autor: Václav John

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Plectrophenax nivalis insulae - Island.
Plectrophenax nivalis nivalis - sever Evropy a Severní Ameriky.
Plectrophenax nivalis vlasowae - sever Asie.
Plectrophenax nivalis townsedi - ostrovy v Beringově úžině.

Velikost

Délka: 15,5-18 cm.
Hmotnost: 30-60 g.

Popis

V každém šatě má nápadné bílé nebo bělavé pole v křídlech, kontrastní vůči černým letkám, a bělavou až bílou spodinu těla. Samec je převážně bílý, v zimě má naokrovělé temeno, týl, příuší i skvrnu po stranách volete, hřbet je tmavěji podélně skvrnitý. Krajní ocasní pera bílá, vnitřní černá. Samice je na temeni tmavší a skvrnitá, stejně tak i po stranách hlavy a volete. Více hnědavý je i hřbet, rýdovací pera mají užší bílé lemy.

Rozšíření

Nejsevernější oblasti Evropy, Asie a Severní Ameriky včetně arktických ostrovů. Převážně tažný druh, zimuje na jih od hnízdišť, zhruba po 35 st. s. š. (jižní Kanada, Nový Founland, Britské ostrovy, střední Evropa, jižní Sibiř a Mandžusko).
U nás se jedná o pravidelného, nepočetného zimního hosta. Vyskytují se od září do května, nejčastěji jednotliví ptáci, poměrně často i menší hejnka, můžou se ale vyskytnout hejna o několika stech jedinců.

Ekologie

Obývá kamenitou, jen spoře porostlou tundru na pobřeží Severního ledového oceánu na eurasijském i americkém kontinentu a v horách Skotska a Skandinávie. Hnízdo je dobře ukryto v puklinách skalních stěn, mezi balvany, ve štěrbinách zdí zpustlých budov či hromadách dřeva. Hnízdo staví a na 4 - 6 ti vejcích sedí jen samice, samec ji krmí. V krátkém arktickém létě vyhnízdí páry jen jednou. Na zimu táhnou ponejvíce do stepí východní Evropy a Asie a do obdobných biotopů v severní Americe. U nás patří mezi pravidelně protahující a řídce zimující ptáky. Během zimního mapování v letech 1982 - 1985 byla pozorována ve 49 kvadrátech v počtech 300 - 700 jedinců.

Literatura

Hudec, K. a kol. 1983: Fauna ČSSR. Ptáci 3/2. Academia Praha.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Plectrophenax nivalis insulae Salomonsen, 1931 - sněhule severní islandská

Plectrophenax nivalis insulae - 0000000001 1

poddruh Plectrophenax nivalis nivalis (Linnaeus, 1758) - sněhule severní arktická
poddruh Plectrophenax nivalis townsendi Ridgway, 1887
poddruh Plectrophenax nivalis vlasowae Portenko, 1937 - sněhule severní asijská

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Plectrophenax nivalis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22721043]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97520]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22721043]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [61857]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Plectrophenax nivalis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Plectrophenax nivalis]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Plectrophenax nivalis]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Plectrophenax nivalis]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Plectrophenax nivalis]
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Plectrophenax nivalis]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře