CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

strnad severní
Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Calcariidae »  rod Calcarius - strnad

Další jména

= strnad laponský

Obrázky

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: Martin Pelánek

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: Alexandr Pospěch

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: Martin Pelánek

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: Václav John

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: Václav John

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: Jan Richtr

Calcarius lapponicus - strnad severní

samec

Autor: U.S. Fish and Wildlife Service

Calcarius lapponicus - strnad severní

samice

Autor: Bowman, Tim

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Calcarius lapponicus lapponicus - většina areálu druhu.
Calcarius lapponicus alascensis - Aljaška, severozápad Kanady.
Calcarius lapponicus kamtschaticus - severovýchod Ruska.

Některými autory jsou populace z Grónska uváděny jako Calcarius lapponicus subcalcaratus, a populace z Korejského poloostrova a okolí jako Calcarius lapponicus coloratus.

Velikost

velikost 14 - 15,5 cm, hmotnost 20-34 g.

Popis

Poměrně těžce stavěný, středně velký strnad s dost krátkým, ale silným zobákem a dlouhým rovným zadním drápem. Zobák je slámový s tmavou špičkou. Nohy tmavohnědé. Samec má černou hlavu a hrdlo, žlutobílý proužek za okem táhnoucí se po stranách krku na hruď, červenohnědou šíji a bílé břicho. Samici lze poznat podle červenohnědé šíje a rozpité šedavě bílé skvrny na hrudi a světlého zobáku. V novém podzimním peří mají široký červenohnědý okraj ramenních letek a velkých krovek, který tvoří na složeném křídle červenavě hnědé pole lemované úzkými bílými křídelními páskami. Střední temenní proužek je šedohnědý jako kostřec, který je hustě čárkovaný. Létá rychle a zdatně.

Ekologie

Žije ve vrbinách na vlhkých místech bažinaté tundry, na holých horských svazích a vrchovištích, větších otevřených rašeliništích se zakrslými břizami a plazivými keři. Hnízdí od dubna do června. Hnízdo je na vyvýšených místech na zemi v suché trávě nebo jiné vegetaci. Na 4-5 vajíčkách sedí 13-14 dní. Zpívá z posedu, často i na zemi a občas vysoko v letu s roztaženým ocasem a chvilkovým třepotáním křídly. Je to dost ostražitý nejpočetnější arktický pěvec.

Rozšíření

Je rozšířen od jižního Norska přes arktické Rusko až na Kamčatku a Čukotku a od Aljašky až po jižní polovinu Grónska. Je tažný. Zimoviště leží od Pobaltí přes jižní Rusko do střední Asie a Mandžuska. V Americe od jižní Kanady po jih USA.

Výskyt v ČR.

Jedná se o vzácně zimující druh. Od 19. století pochází do 10 pozorování z období mezi zářím a říjnem. Pozorováni byly vždy jednotliví ptáci, pouze 1x hejnko 7 kusů. Poslední pozorování je z roku 1990 z údolní nádrže Rozkoš.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 5

poddruh Calcarius lapponicus alascensis Ridgway, 1898
poddruh Calcarius lapponicus coloratus Ridgway, 1898
poddruh Calcarius lapponicus kamtschaticus Portenko, 1937
poddruh Calcarius lapponicus lapponicus (Linnaeus, 1758) - strnad severní laponský
poddruh Calcarius lapponicus subcalcaratus (C.L. Brehm, 1826)

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Calcarius lapponicus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22721033]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97518]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22721033]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [61854]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Calcarius lapponicus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Calcarius lapponicus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Calcarius lapponicus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Calcarius lapponicus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Calcarius lapponicus]
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Calcarius lapponicus]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře