CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

čečetka zimní
Acanthis flammea (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Fringillidae - pěnkavovití »  rod Acanthis - čečetka

Vědecká synonyma

Carduelis flammea (Linnaeus, 1758)
Acanthis linaria

Další jména

= čečatka obecná
= čečetka obecná

Málo dotčený LC

Obrázky

Acanthis flammea - čečetka zimní

Autor: Jan Jindra

Acanthis flammea - čečetka zimní

Autor: Jan Jindra

Acanthis flammea flammea - čečetka zimní tundrová

Acanthis flammea flammea - čečetka zimní tundrová

Autor: Martin Pelánek

Acanthis flammea - čečetka zimní

Autor: Mirek Heran

Acanthis flammea - čečetka zimní

Autor: Mirek Heran

hnízdo

Acanthis flammea flammea - čečetka zimní

Acanthis flammea flammea - čečetka zimní

Autor: Jiří Bohdal

Acanthis flammea flammea - čečetka zimní

Acanthis flammea flammea - čečetka zimní

Autor: Jiří Bohdal

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česko, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

11,5 - 14 cm, váha 14 g

Popis

Sameček má karmínově červené temeno a hruď, pod malým pěnkavím zobákem s tmavým slemenem má výraznou černou skvrnu. Načervenalý a jemně čárkovaný kostřec. Vršek těla a boky jsou hnědé, podélně proužkované, spodek těla je bělavý. Přes hnědá křídla se táhnou dvě světlé křídelní pásky. Na vykrojeném ocase jsou zespodu dobře patrné široké, tmavé středy nejdelších spodních ocasních krovek. Samička nemá červenou hruď. Mláďata nemají žádnou červenou barvu, chybí jim i černá skvrna na bradě, jsou celkově hnědavá, na spodině mnohem hustěji skvrnitá.

Ekologie

Hnízdním prostředím jsou subarktické a jehličnaté boreální lesy a okraje tundry, pásmo kosodřeviny v horách, v nižších polohách borové a březové porosty na rašeliništích, vrbiny a olšiny kolem vod, ale i parkové krajiny s rozptýlenou zelení, parky a zahrady vesnic a měst. Hnízdí od dubna do července 2x ročně, většinou více párů pohromadě (čečetky mají sklon vytvářet kolonie). Hnízdo staví samička a je umístěno na jehličnanech, listnáčích i keřích, zpravidla ne příliš vysoko. Je postaveno z jemných větviček, suché trávy, kořínků, mechu a lišejníku. Hluboká hnízdní kotlinka má výstelku z žíní, chlupů a peří. Samička snáší 4-5 slabě namodralých vajíček se světle hnědými obláčky a červenohnědým tečkováním, na kterých sedí sama a sameček ji krmí. Potrava je převážně rostlinná, semena olší, bříz, borovic a různých bylin, v době hnízdění i hmyz.

Rozšíření

Žije na severu Eurasie a Severní Ameriky. Je stálým a potulným druhem. V některých letech podnikají ptáci invazní tahy až po Středomoří.

Výskyt v ČR

V příhraničních pohořích hnízdí poddruh A. f. cabaret, dříve označovaný jako samostatný druh (čečetka tmavá), místy zasahuje i do vnitrozemí. V některých pohořích je ve vyšších polohách místy běžná (Krkonoše, Jeseníky, Šumava).

Severský poddruh A. f. flammea zaletuje pravidelně, ale ve velmi kolísajícím počtu, v některých letech až invazně zimující druh.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Acanthis flammea flammea (Linnaeus, 1758) - čečetka zimní tundrová

Acanthis flammea flammea

poddruh Acanthis flammea islandica Hantzsach, 1904 - čečetka zimní islandská
poddruh Acanthis flammea rostrata (Coues, 1862) - čečetka zimní grónská

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Acanthis flammea]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22725044]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Acanthis flammea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97474]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Carduelis flammea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [f57f7f39-a6af-4fbe-bc9c-ada56b3e6468]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Acanthis flammea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 31. leden 2015
EN F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (eds): IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Acanthis flammea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 22. duben 2021
EN del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Acanthis flammea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Carduelis flammea (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Acanthis flammea]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Carduelis flammea]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Carduelis flammea]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Carduelis flammea]
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Carduelis flammea]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře - 2