CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pěnkava jikavec
Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Fringillidae - pěnkavovití »  rod Fringilla - pěnkava

Další názvy

= jikavec severní
= jíkavec severní

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

14 - 16 cm, váha 23 g

Popis

Sameček má v letním šatě hlavu, šíji, ramena a pláštík leskle modročerné. V zimě jsou černé plochy letního šatu částečně překryté širokými rezavě béžovými lemy per, které mu dodávají pestrý vzhled. Zobák má slámově žlutý s černou špičkou, v létě černý. Hrdlo, hruď a malé krovky jsou rezavé, bez teček. Několik tmavých teček je na spodní části boků. V letu je patrný světlý přední křídelní lem a částečně rezavěžlutá křídelní páska, která je užší a méně výrazná než u pěnkavy obecné (Fringilla coelebs). Kostřec a břicho jsou bílé, černý vykrojený ocas má vnější rýdovací pera s málo světlým lemem. Samička má temeno, pláštík, hřbet a strany šíje tmavě šedohnědé, o poznání skvrnitější než samec v zimě. Střed šíje a strany hlavy jsou světlejší, béžově šedobílé, hruď je béžová. Mladí ptáci mají kostřec a břicho se žlutým nádechem, černě tečkované malé krovky a svrchu širší světlé lemy per.

Ekologie

Domovem jikavce jsou severské lesy různých typů, často nesmíšené březové či jehličnaté porosty prostoupené listnáči. Nevyskytuje se v hustých vysokých lesích. Hnízdí od května do července 1x ročně. Hnízdo staví samička, většinou těsně u kmene 4-5 m nad zemí. Je podobné, ale důkladnější než hnízdo pěkavy obecné. Ve snůšce je obvykle 5-7 vajec, rovněž podobných pěnkavím. Mláďata krmí převážně hmyzem, který v té době tvoří značnou část jejich potravy, která se skládá hlavně ze semen a v zimě často i z bukvic.

Rozšíření

Žije mimo nejsevernějších oblastí od Skandinávie až na východ Asie po Kamčatku. V tajze zastupuje pěnkavu obecnou (Fringilla coelebs) a na styčných místech se s ní vzácně kříží. Je tažná, zimuje ve střední a jižní Evropě. Za mírných zim zůstává v jižní Skandinávii. Je plachá.

Výskyt v ČR.

Pravidelně protahující a zimující druh. Intenzita průtahu a početnost zimujících ptáků podléhá meziročně velkým změnám, v některých letech má výskyt až invazní charakter. Na našem území se první ptáci objevují v září, poslední mizí během dubna. Jediná konkrétní zpráva o hnízdění pochází z roku 1928,kdy bylo v Krušných horách u Božího Daru nalezeno hnízdo s mrtvým mláďětem a několika pery jíkavce, ostatní zprávy jsou zcela nepotvrzené.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Fringilla montifringilla]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22720041]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97459]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22720041]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [61288]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Fringilla montifringilla]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Fringilla montifringilla]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Fringilla montifringilla]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Fringilla montifringilla]
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Fringilla montifringilla]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 2