CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

vrabec domácí
Passer domesticus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Passeridae - vrabcovití »  rod Passer - vrabec

Vědecká synonyma

Fringilla domesticus Linnaeus, 1758

Další názvy

= čamrák#
= vrabčák#

Obrázky


mládě


hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Je popsáno 12(podle jiných systémů až 17) ssp.,v Evropě se vyskytují 2:
Passer domesticus domesticus-téměř celá Evropa,západní Asie.
Passer domesticus italiae-Apeninský poloostrov,některými autory je považován za samostatný druh.
Rozšíření dalších ssp.viz podřízené taxony.

V Evropě se vyskytuje i blízce příbuzný vrabec pokřovní(P.hispaniolensis).Oba druhy žijí místy ekologicky i geneticky zcela oddělené,jinde ve smíšených populacích a běžně se i kříží.

Velikost

14 - 15,5 cm, váha 30 g

Popis

Dobře známý druh s výrazně rozlíšeným pohlavím. Má široké tělo a velkou hlavu se silným zobákem, peří je dost načepýřené a "řídké", často vypadá neupraveně. K hlavním znakům patří hustě černě čárkovaný hnědavý hřbet. Samec má černou náprsenku na bradě, krku a hrudi, uzdičku a okolí oka. Šedé temeno je po stranách kaštanové. Hrdlo má po stranách bělavé, tváře obvykle kouřově šedé. Křídelní páska je široká a bílá. Zobák ve svatebním šatu je převážně černý. Samice má hlavu jednobarevně šedohnědou. Zespodu je kouřově až hnědavě šedobílá, svrchu špinavě hnědá s černě čárkovaným hřbetem. Mívá výrazný světlý, špinavě béžový nadoční proužek. Juvenilní se podobají samici a dosti dlouho po vylétnutí jsou patrné žluté koutky zobáku.

Ekologie

Hnízdí v závislosti na člověku v městech i na venkově. V otevřené krajině ve větším rozsahu snad jen v Afganistánu a Turkestánu. Žije i v největších velkoměstech, na nejfrekventovanějších ulicích, obklopen široko daleko jen betonem a kamenem, kde by jiný ptačí druh svou existenci neobhájil. V Himálaji vystupuje až do 4600 m.n.m. Hnízdí od dubna do srpna 3x i 4x do roka, v Indii až 7x. Nápadný je společný tok více samců a jedné samice. Vrabci hnízdí většinou v koloniích, přičemž mohou jednotlivá hnízda splývat do jediné velké hromady hnízdního materiálu. Hnízda bývají nejčastěji v dutinách či polodutinách nejrůznějších lidských staveb, jen zřídka volně v korunách stomů. Usadí se však i v hnízdech jiřiček (Delichon urbica) a vlaštovek (Hirundo rustica),ve stěnách čapích hnízd, ve vyvěšených budkách, stromových dutinách i skalních štěrbinách. Hnízdo je velká neupravená koule s postranním vchodem. Je zbudováno ze suché trávy, stonků, slámy, provázků, papírků a hadrů, zkrátka všeho, co najde v okolí. Vnitřek je vystlán spoustou peří. Staví vždy zevnitř, nikdy neupravují hnízdo z vnějšku. V hnízdě bývá 4-6 barevně vemi proměnlivých vajíček. (Odebereme-li samičce vajíčka předtím, než je snůška úplná klade vajíčka dál, často až 50 kusů. Produkci vajec ukončí teprve tehdy, když se neznámo jak přesvědčí, že je snůška úplná, tj. obsahuje 4-6 vajíček.) V zahřívání se střídají oba rodiče. Mláďata krmí zpočátku převážně hmyzem, od 3. do 17. dne života stoupá však podíl rostlinné potravy z 9% až na 80%. U dospělých převažuje rostlinná složka, nejvíce zrní. Oštipují ale i listy a pupeny a konzumují nejrůznější odpadky.

Rozšíření

Obývá celou Evropu, v Asii chybí na Sibiři nad 62°s.š, Čínu, Japonsko a Indočínu. Žije na severozápadě Afriky a v údolí Nilu. Byl introdukován do mnoha zemí světa v Africe, Austrálii i Jižní Americe. Je stálý,na Sibiři je ale typickým tažným ptákem s velmi dlouhou cestou na zimoviště.

Význam

Vzhledem k místy i silným poklesům stavů je v nejnovějším Červeném seznamu ČR zařazen do kategorie LC-málo dotčený druh.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí celoplošně od nížin po nejvýše položené stavby v horách,ve vyšších výškách je méně hojný.Během posledních cca 20 let je zaznamenáván pokles stavů,v letech 2001-03 u nás hnízdilo 2,8-5,6 milionu párů.
V Evropě stejně jako u nás došlo od 90.let minulého století k poklesu stavů,místy i citelným.Vzhledem k tomu,je druh považován za ubývající.V celé Evropě hnízdí přes 63 milionů párů.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Neharpyrhynchus pilirostris (Berlese & Trouesart, 1889)

Podřízené taxony

Počet záznamů: 13

poddruh Passer domesticus bactrianus Zarudny & Kudashev, 1916
poddruh Passer domesticus balearoibericus von Jordans, 1923
poddruh Passer domesticus biblicus Hartert, 1904
poddruh Passer domesticus domesticus (Linnaeus, 1758) - vrabec domácí eurasijský

Passer domesticus domesticus - vrabec domácí eurasijský

poddruh Passer domesticus hufufae Ticehurst & Cheesman, 1924
poddruh Passer domesticus hyrcanus Zarudny & Kudashev, 1916
poddruh Passer domesticus indicus Jardine & Selby, 1835

Passer domesticus indicus

poddruh Passer domesticus italiae (Vieillot, 1817) - vrabec italský

Passer domesticus italiae - vrabec italský

poddruh Passer domesticus niloticus Nicoll & Bonhote, 1909
poddruh Passer domesticus parkini Whistler, 1920
poddruh Passer domesticus persicus Zarudny & Kudashev, 1916
poddruh Passer domesticus rufidorsalis Brehm, 1855

Passer domesticus rufidorsalis

poddruh Passer domesticus tingitanus Loche, 1867

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97437]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Passer domesticus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Passer domesticus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Passer domesticus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [8367]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Passer domesticus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Passer domesticus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Australian Faunal Directory [d6588c69-a220-4a05-99d6-1ac781044f50]

ABRS (2009-2015): Australian Faunal Directory [http://www.environment.gov.au/biodiversi...], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Passer domesticus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 31. leden 2015
EN Pest Information Wiki [Passer_domesticus]

Pest Information Wiki [http://wiki.pestinfo.org] [jako Passer domesticus (L.)]
Datum citace: 5. březen 2016
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Passer domesticus (Linnaeus, 1758)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Passer domesticus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Passer domesticus]
Datum citace: 7. duben 2013
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Passer domesticus]
Datum citace: 25. leden 2009
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Passer domesticus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

# lidové jméno