CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

špaček obecný
Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Sturnidae - špačkovití »  rod Sturnus - špaček

Obrázky


mládě

hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Je popsáno 12 (13) ssp., na Pyrenejském poloostrově navazuje areál špačka černého (S. unicolor), ten je ve starších systémech uváděn jako ssp. S. vulgaris.
Sturnus vulgaris vulgaris - většina Evropy.
Sturnus vulgaris faroensis - Faerské ostrovy.
Sturnus vulgaris zetlandicus - Shetlandy.
Sturnus vulgaris tauricus - Ukrajina, Malá Asie.
Sturnus vulgaris purpurascens - západní Zakavkazí až Irák.
Sturnus vulgaris caucasicus - delta Volhy až Irán.
Rozšíření dalších ssp. viz podřízené taxony.

Velikost

Délka: 19-22 cm.
Hmotnost: 53-105 g.

Popis

Peří černé, s kovově purpurovým až zeleným leskem a bílými skvrnami. Ty jsou největší po letním pelichání, postupně se obrušují a u ad. samců můžou koncem jara i zmizet. Mladí ptáci od vylétnutí do prvního pelichání jsou hnědošedí, bez skvrn.

Ekologie

Obývá světlé, řidší lesy, sady a parky i v okolí lidských sídel. Naši ptáci jsou převážně tažní, i když každoročně jsou řídce pozorováni i v průběhu zimy. Návrat ze zimovišť probíhá od konce února do března, zpět odlétají většinou v průběhu října.
U nás hnízdí 1-2x ročně. Hnízda si staví v dutinách stromů, s oblibou používá i budky a s postupující synantropizací stále častěji i dutiny na budovách. Od dubna do června snáší 4-6 (2-9) vajec, sedí oba rodiče 12-13 dní. Mláďata hnízdo opouštějí po 16-24 dnech, postupně se houfují do stále větších hejn, ve kterých se zdržují až do odletu. Pohlavně dospívají koncem prvního roku života, nejvyšší věk je 15 let.
Z počátku hnízdní sezony se živí téměř výlučně živočišnou potravou, postupně se navyšuje množství potravy rostlinné. V řivočišné potravě převládá hmyz, hlavně brouci, blanokřídlí, dvoukřídlí a motýli, rostlinná potrava se skládá z různých dužnatých plodů (třešně, bez černý, vinná réva a pod.), v menší míře požírá i vegetativní části rostlin.

Rozšíření

Od V. Británie a Francie až po Bajkal, Malá Asie. Introdukován byl úspěšně do Severní Ameriky, na jih Jižní Ameriky, v jižní Africe, v Austrálii, na Novém Zélandu a v Polynesii. Mimo populací z jižní a západní Evropy tažný druh, zimující na jihu areálu, nebo poněkud jižněji (až severní Afrika a jihozápad Asie). Stavy v Evropě byly stabilní, v posledním desetiletí na středu a jihu areálu stoupají, ve zbytku Evropy je hlášen pokles stavů. Proto je v současnosti špaček považován za ubývající druh, populace čítají přes 23 milionů párů.
V ČR hnízdí na celém území, nejhojnější je v nížinách až pahorkatinách, vzácně vystupuje až vysoko do hor max. 1290 m. n. m. v Krkonoších v dutých sloupech lyžařského vleku. Početnost u nás velice mírně stoupá, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,9-1,8 milionu párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Menacanthus eurysternus (Burmeister, 1838) - krvomil obecný, Brueelia nebulosa (Burmeister, 1838), Sturnidoecus sturni (Schrank, 1776)

Podřízené taxony

Počet záznamů: 13

poddruh Sturnus vulgaris caucasicus T. Lorenz, 1887 - špaček obecný kavkazský
poddruh Sturnus vulgaris faroensis Feilden, 1872 - špaček obecný fárský
poddruh Sturnus vulgaris granti Hartert, 1903
poddruh Sturnus vulgaris humii W. E. Brooks, 1876
poddruh Sturnus vulgaris minor Hume, 1873
poddruh Sturnus vulgaris nobilior Hume, 1879
poddruh Sturnus vulgaris oppenheimi Neumann, 1915
poddruh Sturnus vulgaris poltaratskyi Finsch, 1878
poddruh Sturnus vulgaris porphyronotus Sharpe, 1888
poddruh Sturnus vulgaris purpurascens Gould, 1868 - špaček obecný arménský
poddruh Sturnus vulgaris tauricus Buturlin, 1904 - špaček obecný černomořský
poddruh Sturnus vulgaris vulgaris Linnaeus, 1758 - špaček obecný evropský

Sturnus vulgaris vulgaris - 0000000001 1

poddruh Sturnus vulgaris zetlandicus Hartert, 1918 - špaček obecný shetlandský

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Sturnus vulgaris]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22710886]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Pest Information Wiki [Sturnus_vulgaris]

Pest Information Wiki [http://wiki.pestinfo.org] [jako Sturnus vulgaris Linnaeus]
Datum citace: 5. březen 2016
EN Fauna Europaea 2.4 [97244]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [e39765c9-8698-4518-8a59-9c2d0541b826]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 31. leden 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [60851]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Sturnus vulgaris]
Datum citace: 26. duben 2013
DE Zootier-Lexikon [2496:star]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Sturnus vulgaris]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Sturnus vulgaris]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Sturnus vulgaris]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Sturnus vulgaris]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře