CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

<< O stupeň zpět - Corvus - vrána, krkavec, havran, kavka

druh

vrána černá
Corvus corone Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Corvidae - krkavcovití »  rod Corvus - vrána, krkavec, havran, kavka

Další jména

= vrána obecná
= vrána obecná černá

Málo dotčený LC

Obrázky

Corvus corone corone - vrána černá

Corvus corone corone - vrána černá

Autor: Petr Pivoňka

Corvus corone corone - vrána černá

Corvus corone corone - vrána černá

Autor: Petr Pivoňka

Corvus corone corone - vrána černá

Corvus corone corone - vrána černá

Autor: Richard Ford

Corvus corone - vrána černá

Autor: Jan Jindra

Corvus corone - vrána černá

Autor: Josef Hromek

Corvus corone corone - vrána černá

Corvus corone corone - vrána černá

Autor: Tomas Figura

Corvus corone corone - vrána černá

Corvus corone corone - vrána černá

Autor: Tomas Figura

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Corvus corone corone - Evropa na západ od Labe.
Corvus corone orientalis - Asie na východ od Jeniseje.
Jako poddruh se někdy uvádí i Corvus corone cornix, řada odborníků ho však uvádí jako samostatný druh Corvus cornix.

Velikost

Délka: 44-51 cm.
Rozpětí: 84-100 cm.
Hmotnost: 325-580 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Celý pták je černý, vrch těla s kovovým leskem. V oblastech společného výskytu s vránou šedou (Corvus cornix) je běžné křížení obou druhů. Kříženci vykazují různé barevné přechody (rozsah šedé barvy) mezi oběma druhy.

Ekologie

Obývá otevřenou krajinu s poli, loukami, lesy a vodou od nížin po horní hranici lesa. V místech, kde není přímo pronásledována, proniká i do blízkosti lidských sídel. Hnízdí vždy jednotlivé páry. Hnízdo bývá vysoko na stromech, obvykle blízko u kmene. Od začátku března do poloviny května snáší 3-6 vajec. Sedí pouze samice, od snesení 1. vejce, 17-20 dní. Mláďata se líhnou v průběhu 1-3 dní, zpočátku krmí pouze samec a samice je zahřívá na hnízdě. To mláďata opouštějí až když jsou plně vzletná, po 30-35 dnech. Po opuštění hnízda se rodiny drží pohromadě až do zimy, kdy se sdružují s dalšími do hejn. Pohlavně dospívají ve 3. -4. roce života, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je téměř 15 let.
Potrava je velice rozmanitá. Z živočišné nejrůznější mršiny, loví savce do velikosti malého zajíce, poraněné ptáky, vejce, ryby, žáby, měkkýše hmyz a další drobné živočichy. Z rostlin se živí hlavně obilím, bramborami a různými bobulemi. Potravu získává především sbíráním na zemi.

Rozšíření

Západ Evropy. Hranice prochází v širokém pásu, kde se oba druhy překrývají-z Irska přes Skotsko, Dánsko, Německo, Švýcarsko, Česko, Slovensko, Rakousko a podél jižních svahů Alp do Itálie. Druhá ssp. obývá Asii na východ od řeky Jenisej. Stálý, nanejvýš potulný druh.
Českou republikou probíhá hanice mezi v. šedou a černou hruba po Vltavě a Labi. Vzhledem k tomu, že zóna, kde se vyskytují oba druhy současně je široká 300-500 km, vrána černá se vzácně objevuje až v nejvýchodnějších částech republiky. Početnost se však od západu k východu velmi rychle zmenšuje. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 tisíc párů, počty mírně klesají.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Corvus corone corone Linnaeus, 1758 - vrána černá

Corvus corone corone

poddruh Corvus corone orientalis Eversmann, 1841 - vrána černá východní

Corvus corone orientalis


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22706016]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Corvus corone Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97143]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Corvus corone Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (eds): IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Corvus corone Linnaeus, 1758]
Datum citace: 22. duben 2021
EN del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Corvus corone Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Corvus corone Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Corvus corone]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Corvus corone]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Corvus corone]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Corvus corone]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře