CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

ťuhýk šedý
Lanius excubitor Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Laniidae - ťuhýkovití »  rod Lanius - ťuhýk

Další jména

= ťuhýk šedivý
= ťuhýk veliký
= ťuhýk velký

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Lanius excubitor excubitor - většina Evropy.
Lanius excubitor homeyri - Sibiř.
Lanius excubitor przewalskii - Kazachstán.
Lanius excubitor sibiricus - severní Sibiř.
Lanius excubitor mollis - Mongolsko, Japonsko, východ Ruska.
Lanius excubitor funereus - Turkmenistán, Kazachstán, Kirgizstán, Čína.
Lanius excubitor bianchi - východ Asie, Aljaška.
Lanius excubitor borealis - sever Severní Ameriky.
Lanius excubitor pallidirostris - na východ od dolního toku Volhy.

Některými autory je k tomuto druhu řazen i ťuhýk pustinný (Lanius meridionalis).

Velikost

24-26 cm, váha 65 g

Popis

Ťuhýk šedý je největší ze všech ťuhýků. Má silný zobák s hákovitě zahnutou horní čelistí, na níž je zejk. Zejk je ostrý výběžek na horní čelisti zobáku a jemu odpovídá zářez na hraně dolní čelisti. Slouží k usmrcení kořisti stiskem do týla a tím k rozdělení krčních obratlů. Zejk mají kromě všech ťuhýků už jen sokolovití dravci. Obě pohlaví mají šedě zbarvený hřbet, bílé břicho, černá tupá křídla, černý ocas s bílým lemem a černou masku přes oči, nad níž je bílý nadoční proužek. Bílé zrcátko v křídle je dvojdílné (na ručních a loketních letkách), vzácně se vyskytují jedinci s jedním zrcátkem (jen na ručních letkách), a připomínají tak ťuhýka menšího (Lanius minor). Temeno je podle rasy světleji či tmavěji šedé, nikdy však černé. Boky jsou šedobílé, u samic jemně proužkované a západoevropská varieta (meridionalis) má na nich červenavý nádech. Mláďata jsou svrchu šedohnědá, na prsou a bocích šedohnědě vlnkovaná.

Ekologie

Preferuje otevřené oblasti s roztroušenými stromy a keři, polní lesíky, vzácněji okraje lesů, raději vlhčí a výše položené oblasti. Hnízdí od dubna do června 1x ročně. Velké pevné hnízdo ze suchých větviček, stonků, kořínků a mechu stavějí oba ptáci a vystýlají je rostlinnou vlnou, peřím a srstí. Je umístěno ve výšce 3-10 m, často po několik let v tomtéž keři nebo stromě. Na snůšce 5-7 šedozelených, rovnoměrně hnědě kropenatých vajec, se rodiče v sezení střídají. V době krmení mláďat je jejich potravou převážně hmyz. Dospělý ťuhýk šedý však zdolá i kosa a mladého potkana, napadá i koroptve polní (Perdix perdix) a unese v zobáku vrabce. Kořist nemusí být vždy napíchnuta na trny, jak je u ťuhýků obvyklé, ale ptáci ji často zavěšují do vidlic větví v okolí hnízda.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná záměna s ťuhýkem menším (Lanius minor) - rozdíly viz tam.

Rozšíření

Obývá Evropu na jih po Maďarsko a Rumunsko, severní část Asie a většinu Kanady. Je částečně tažný, ptáci ze severu migrují do jižních částí areálu, někteří však i zimují.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí nepříliš hojně na většině území mimo hor, kde jen zřídka vystupuje nad 900 m.n.m. Od 70. let minulého století se početnost mírně zvyšovala, tento trend se v posledních letech zastavil, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 1-2 tisíce párů.
Celoevropské populace jsou po výkyvech početnosti na konci minulého století považovány za ztenčené, čítají přes 250 tisíc párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii VU - druh zranitelný.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Veselovský Z. (2001): Obecná ornitologie, Academia, Praha, 360 p.p.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření druhů v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 13

poddruh Lanius excubitor algeriensis Lesson, 1839

Lanius excubitor algeriensis - 000000000111000

poddruh Lanius excubitor aucheri Bonaparte, 1853

Lanius excubitor aucheri - 000000000101000

poddruh Lanius excubitor buryi Lorenz von Liburnau & Hellmayr, 1901
poddruh Lanius excubitor elegans Swainson, 1832

Lanius excubitor elegans - 000000000101000

poddruh Lanius excubitor excubitor Linnaeus, 1758 - ťuhýk šedý evropský

Lanius excubitor excubitor - 0000000001 1

poddruh Lanius excubitor homeyeri Cabanis, 1873 - ťuhýk šedý jihoruský
poddruh Lanius excubitor koenigi Hartert, 1901

Lanius excubitor koenigi - 000000000101000

poddruh Lanius excubitor lahtora (Sykes, 1832)
poddruh Lanius excubitor leucopygos Hemprich & Ehrenberg, 1833
poddruh Lanius excubitor pallidirostris Cassin, 1852 - ťuhýk šedý středoasijský
poddruh Lanius excubitor przewalskii Bogdanov, 1881
poddruh Lanius excubitor theresae Meinertzhagen, R, 1953
poddruh Lanius excubitor uncinatus Sclater & Hartlaub, 1881

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Lanius excubitor]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [103718932]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Lanius excubitor Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97119]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Lanius excubitor Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [60482]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Lanius excubitor Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Lanius excubitor Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Lanius excubitor Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Lanius excubitor]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Lanius excubitor]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Lanius excubitor]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Lanius excubitor]
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Lanius excubitor]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře