CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

žluva hajní
Oriolus oriolus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Oriolidae - žluvovití »  rod Oriolus - žluva

Další názvy

= žluva evropská
= žluva hájní
= žluva obecná

Obrázky


mládě


hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Oriolus oriolus oriolus - severozápadní Afrika, Evropa, západní Sibiř.
Oriolus oriolus kundoo - střední a jižní Asie.

Velikost

Délka: 22-25 cm.
Hmotnost: 50-85 g.

Popis

Samec má svítivě žlutý vrch hlavy a černou uzdičku. Rýdovací pera jsou černá se žlutým koncovým lemem. Křídlo černé, ruční letky s bílými vnějšími lemy. Svrchní křídelní krovky žluté, u kořene černé. Zbytek těla žlutý. Samice má vrch těla olivově zelený, kostřec a svrchní krovky ocasní žlutavé, spodina těla šedá s podélnými šedočernými čárkami. Na bocích žlutý nádech, spodní ocasní krovky žluté. Letky tmavě olivově hnědé. Mláďata mají vrch těla světle zelený, pera mají světle žluté špice. Spodina těla je téměř bílá s černavými čárkami.

Ekologie

Obývá listnaté lesy, zahrady, parky, remízky a porosty kolem vod. Méně často se vyskytuje i v lesích smíšených, jehličnatým se vyhýbá. Přílet ze zimovišť probíhá od poloviny dubna do poloviny května, zpět se vrací od srpna do poloviny září, později se objevují vzácně jednotliví ptáci.
Hnízdí jednou do roka. Hnízdo je umístěno ve vodorovných vidlicích slabších větví dál od kmene. Okraje hnízda jsou zapleteny do větví a hnízdo mezi nimi visí. Od konce května do června snáší 3-5 vajec, sedí zpravidla pouze samice 14-17 dní, dalších 14-15 dní jsou mláďata krmena oběma rodiči na hnízdě a dál i po vylétnutí. Rodinky spolu zůstávají až do odletu do zimoviště. Pohlavně dospívají v prvním roce života, nejvyšší věk je téměř 15 let.
Živí se potravou jak živočišnou, tak rostlinnou. Ze živočichů je to hlavně hmyz, dále pavouci a měkkýši, z rostlin požírá různé dužnaté plody (třešeň, vinná réva, střemcha apod.).

Rozšíření

Vyskytuje se od severozápadu Afriky přes Evropu (severní hranice rozšíření probíhá severním Dánskem, jižním Švédskem a jihovýchodním Finskem), dál na východ areál pokračuje po jihozápadní Sibiř a Indii. Přísně tažný druh, zimuje v Africe na jih od rovníku. Celoevropské populace jsou stabilní, čítají přes 3,4 milionu párů.
U nás hnízdí pravidelně, i když ne příliš hojně. Preferuje nížiny, hnízdí do výšek kolem 500-600 m.n.m., pozorována bývá i v horách, ale chybí doklad o hnízdění. Od 80. let minulého století u nás dochází k mírnému nárůstu početnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 8-16 tisíc párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii LC - málo dotčený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Oriolus oriolus kundoo Sykes, 1832 - žluva hajní asijská
poddruh Oriolus oriolus oriolus (Linnaeus, 1758) - žluva hajní evropská

Oriolus oriolus oriolus - 0000000000 1


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [103692938]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Oriolus oriolus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97124]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Oriolus oriolus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [60449]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Oriolus oriolus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Oriolus oriolus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [2497:pirol-oriolus]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Oriolus oriolus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Oriolus oriolus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Oriolus oriolus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Oriolus oriolus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Oriolus oriolus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře