CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

moudivláček lužní
Remiz pendulinus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Remizidae - moudivláčkovití »  rod Remiz - moudivláček

Vědecká synonyma

Anthoscopus pendulinus
Aegithalos pendulinus

Další názvy

= moudivláček obecný

Obrázky


mládě

hnízdo


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Remiz pendulinus pendulinus - areál druhu v Evropě.
Remiz pendulinus caspius - okolí Kaspického moře.
Remiz pendulinus menzbieri - od Turecka do Kazachstánu a Pákistánu.
Remiz pendulinus jaxarticus - zbytek areálu dál na východ.

V některých systémech jsou s tímto druhem spojovány i moudivláček černohlavý (R. macronyx), moudivláček čínský (R. consobrinus) a moudivláček korunkatý (R. coronatus).

Velikost

Délka: 10-12 cm.
Hmotnost: 8-11,5 g.

Popis

Světle šedá hlava s černým proužkem z čela přes oko do příuší, kde se rozšiřuje. Světle šedé jsou i šíje a krk, hřbet je kaštanově hnědý, stejně jako křídelní krovky, kostřec šedohnědý, letky a rýdovací pera černohnědá. Brada, hrdlo a vole bílé, ostatní spodina těla okrově bělavá, na prsou až narudlá a po stranách jemně rudohnědě skvrněná. Samice má méně živé barvy, u mladých ptáků chybí černý proužek přes oko a mají světlejší hřbet.

Ekologie

Životním prostředím tohoto druhu jsou rákosiny, keřové a stromové porosty kolem vod. Ze zimovišť se vrací od začátku března do května, maximum příletů spadá na přelom března a dubna. Zpět se vracejí od září do října, menší část zůstává do listopadu a vyjímečně jednotliví ptáci přezimují.
Hnízdí 1-2x do roka. Hnízdo je vakovitá stavba s bočním vchodem v horní části zavěšená na slabých koncích větví. Základním materiálem jsou lýkovitá vlákna divokého chmele nebo kopřiv, stěny jsou vyplétány plstnatými nažkami topolů nebo vrb. Od začátku dubna do konce června snáší 5-8 (4-11) vajec, sedí pouze samice 14-15 dní. Samotná samice se stará i o mláďata v hnízdě, ta ho opuštějí po 17-20 dnech, dalších až 5 dní se vracejí do hnízda nocovat. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce.
Potravu tvoří převážně drobní bezobratlí (housenky motýlů, brouci, pavouci apod.) lovení v porostech rákosu nebo orobince. V zimních měsících se živí i drobnými semeny, převažuje rákos.

Rozšíření

Areál tohoto druhu se táhne od severozápadní, střední a jižní Evropy přes Malou Asii na východ po Korejský poloostrov a jih Japonska. Jižní populace jsou stálé, ptáci ze severu areálu jsou z větší části tažní, zimují v jižních částech areálu druhu. V Evropě došlo od 50. let minulého století k několika vlnám šíření na sever a západ, chybí doposud na britských ostrovech, ve větší části Francie a Skandinávie. V současnosti je druh považován za zabezpečený, početní stavy jsou celkem stabilní-více než 210 tisíc párů.
Na naše území se tento druh rozšířil počátkem minulého století, další vlna proběhla mezi lety 1940-60,a i v pozdějších letech se zvyšoval počet obsazených kvadrátů. V současnosti jsou hlavními oblastmi výskytu Polabí, Poohří, Podkrušnohoří, jihočeské rybniční pánve, jižní a střední Morava a okolí Ostravy. Rozšířen je především v nížinách, do vyšších poloh vystupuje vzácně, max. 750 m. n. m. na Šumavě. Naše populace jsou tažné, k přezimování jednotlivých ptáků dochází vzácně. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii NT - téměř ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Remiz pendulinus caspius (Peltzam, 1870) - moudivláček lužní kaspický
poddruh Remiz pendulinus jaxarticus (Severtzov, 1872)
poddruh Remiz pendulinus menzbieri (Zarudny, 1913)
poddruh Remiz pendulinus pendulinus (Linnaeus, 1758) - moudivláček lužní evropský

Remiz pendulinus pendulinus - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22736148]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Remiz pendulinus (Linaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97265]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Remiz pendulinus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [59955]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Remiz pendulinus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Remiz pendulinus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Remiz pendulinus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Remiz pendulinus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Remiz pendulinus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Remiz pendulinus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Remiz pendulinus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře