CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

šoupálek krátkoprstý
Certhia brachydactyla C. L. Brehm, 1820

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Certhiidae - šoupálkovití »  rod Certhia - šoupálek

Vědecká synonyma

Certhia brachydactyla bureaui Jouard, 1929
Certhia familiaris harterti Hellmayr, 1901
Certhia brachydactyla lusitanica Reichenow, 1917
Certhia brachydactyla nigricans von Jordans, 1931
Certhia brachydactyla obscura von Jordans, 1933
Certhia brachydactyla parisi Jouard, 1929
Certhia brachydactyla raisulii Bannerman, 1926
Certhia septentrionalis C.L. Brehm, 1831
Certhia brachydactyla spatzi Stresemann, 1926
Certhia brachydactyla ultramontana E. Hartert, 1905

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Certhia brachydactyla brachydactyla - většina areálu druhu v Evropě.
Certhia brachydactyla megarhyncha - západní Evropa.
Certhia brachydactyla dorotheae - Kypr.
Certhia brachydactyla mauritanica - severozápadní Afrika.
Certhia brachydactyla stresemanni - Turecko, Azerbajdžán, Gruzie.
Certhia brachydactyla rossocaucasica - Azerbajdžán, Gruzie, jihozápad Ruska.

Velikost

Délka: 12-13,5 cm.
Hmotnost: 7,5-11,5 g.

Popis

Shora hnědý s méně výraznými bělavými skvrnkami a užším nadočním proužkem než u šoupálka dlouhoprstého (Certhia familiaris). Spodina těla není bílá, ale našedle a na bocích až hnědavě bělavá. Méně výrazné má i pásky na křídlech, naopak zobák má delší a zřetelněji prohnutý. Některé jedince obou druhů není možno bezpečně odlišit ani u odchycených jedinců, v místech společného výskytu může mít i hlas smíšený charakter, připouští se možnost ojedinělého křížení.

Ekologie

Obývá převážně světlé listnaté, popřípadě i smíšené lesy, parky i aleje, typické pro tento druh jsou lužní lesy. Hnízdí 2x do roka. Hnízdo bývá v různých štěrbinách, dutinách a polodutinách na stromech, někdy i na podobných místech na budovách, většinou ve výškách do 2,5 m. Od začátku dubna do konce května snáší 6-7 (4-12) vajec, sedí pouze samice 15 dní. Hnízdo mláďata opouštějí ve věku nejméně 16 dní, pohlavně dospívají v 1. roce života. Nejvyšší věk u krožkovaného ptáka je 4,5 roku.
Potravu v převážné většině tvoří hmyz a jiní drobní bezobratlí živočichové, v zimě v malém množství i semena. Potravu sbírá na kmenech a větvích stromů, preferuje starší se silně vyvinutou borkou.

Rozšíření

Střední, jižní a západní Evropa, sever Afriky, Malá Asie a Kavkaz. Stálý druh, v mimohnízdním období se potulují na kratší vzdálenosti. Více než 75% areálu druhu leží v Evropě, populace zde mírně rostou a druh je považován za zabezpečený, čítají více než 2,7 milionu párů.
V ČR je tento druh rozšířen nesouvisle, hlavně v nižších a středních polohách, v horách vystupuje zhruba do 700-800 m.n.m. V početnosti u nás nejsou v posledních desetiletích výrazné změny, v letech 2001-03 naše populace čítaly 75-150 tisíc hnízdících párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Certhia brachydactyla brachydactyla C.L. Brehm, 1820 - šoupálek krátkoprstý středoevropský

Certhia brachydactyla brachydactyla - 0000000001 1

poddruh Certhia brachydactyla dorotheae Hartert, 1904

Certhia brachydactyla dorotheae - 0000000001 1

poddruh Certhia brachydactyla mauritanica Witherby, 1905
poddruh Certhia brachydactyla megarhyncha C.L. Brehm, 1831 - šoupálek krátkoprstý západoevropský
poddruh Certhia brachydactyla rossocaucasica Stepanyan, 2000
poddruh Certhia brachydactyla stresemanni Kummerlöwe & Niethammer, 1934

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22711249]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Certhia brachydactyla Brehm, 1820]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97261]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Certhia brachydactyla C.L. Brehm, 1820]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [59945]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Certhia brachydactyla C. L. Brehm, 1820]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Certhia brachydactyla Brehm, CL, 1820]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Certhia brachydactyla Brehm, 1820]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Certhia brachydactyla]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Certhia brachydactyla]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Certhia brachydactyla]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře