CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

šoupálek dlouhoprstý
Certhia familiaris Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Certhiidae - šoupálkovití »  rod Certhia - šoupálek

Vědecká synonyma

Certhia brachyrhynchus C.L. Brehm, 1855
Certhia familiaris canescens Sushkin, 1925
Certhia familiaris ciscaucasica Buturlin, 1928
Certhia costae Bailly, 1852
Certhia familiaris ernsti Kuroda, 1924
Certhia familiaris fatioi Jouard, 1929
Certhia familiaris kawamurai Momiyama, 1997
Certhia familiaris kurilensis Momiyama, 1927
Certhia major Frisch, 1817
Certhia familiaris meinertzhageni Clancey, 1942

Další názvy

= šoupálek obecný
= šoupálek severní

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Certhia familiaris familiaris - sever a východ areálu druhu v Evropě.
Certhia familiaris macrodactyla - zbytek evropské pevniny.
Certhia familiaris britannica - britské ostrovy.
Certhia familiaris corsa - Korsika.
Certhia familiaris persica - Krym, Kavkaz, severní Írán.
Certhia familiaris japonica - Japonsko.
Certhia familiaris tianschanica - Turkmenistán, Kazachstán, Kirgizstán, záp. Čína.
Certhia familiaris bianchi - Čína.
Certhia familiaris daurica - Sibiř, Čína, Korejský poloostrov.
Certhia familiaris orientalis - Korejský poloostrov.
Certhia familiaris caucasica - Turecko, Arménie, Azejbajdžán, Gruzie, jihozápad Ruska.

V některých systémech je tento druh spojován se šoupálkem americkým (Certhia americana).

Velikost

12-13 cm, váha 9 g

Popis

Šoupálek dlouhoprstý je drobný a štíhlý pták s obloukovitě zahnutým zobákem, o málo kratším než hlava. Vršek těla je tabákově hnědý, bělavě podélně skvrnitý. Spodina je celá bílá s určitým leskem. Na hlavě je výrazný bílý nadoční proužek, čelo a temeno je silně skvrnité (ve zbarvení jsou značné individuální i místní rozdíly, od šedé po červenohnědou). Dráp zadniho prstu je dlouhý (více než 8 mm), obvykle delší než zadní prst. Rýdovací pera delšího ocasu jsou zašpičatělá, kostřec je tmavě okrově rezavý. Ve zbarvení obou pohlaví nejsou žádné rozdíly. Mladí ptáci mají spodek těla zažloutlý, jasně hnědě skvrnitý. Šoupálek dlouhoprstý je velmi podobný Šoupálku krátkoprstému (Certhia brachydactyla), jemné rozdíly se najdou v kresbě na křídlech, ale je zapotřebí fotografie nebo pozorování úplně zblízka. Nejlepším vodítkem je hlas. Zpěv šoupálka dlouhoprstého je hlasitější a delší než u šoupálka krátkoprstého a končí trylkem podobným trylku sýkory modřinky (Parus caeruleus).

Ekologie

Šoupálek dlouhopstý dává přednost lesům jehličnatým a smíšeným se starými stromy, převážně ve vyšších polohách, v horách až po horní lesní hranici. Řidčeji bývá zastižen v lesích listnatých a jiných stromových porostech. Žije i hluboko v nitru porostů. Hnízdí od dubna do července 1-2x ročně. Není pravým dutinovým hnízdičem, vybírá si spíše polodutiny. Hnízdo staví nejčastěji ve štěrbinách, puklinách a zlomech kmenů, za odchlíplou kůrou, v metrech dřeva, dost často i ve štěrbinách mezi prkny a trámy v lesních chatách a boudách. Na tak drobného ptáka je to velká stavba, charakteristická množstvím suchých, nejčastěji smrkových větviček neupraveně naskládaných v prostoru zvolené dutiny. Někdy bývá tento základ vysoký až 40 cm. Teprve na něm je dobře upravené hnízdo z trávy, proužků lýka, mechu a lišejníku. Ve výstelce je často srst a peří. Hnízdo staví převážně jen samička, sama také sedí na 5-7 bílých vajíčkách s jemnými i hrubšími rezavě červenými tečkami, hlavně u tupého pólu. Mladé krmí oba rodiče. Potrava se skládá převážně z hmyzu, jeho larev a pavouků, doplňkově jsou zastoupena i semena. Charakteristický je i jeho pohyb po stromech, šplhá klikatě vzhůru po kmenech, a z koruny pak slétá k patě sousedního stromu.

Rozšíření

V Eurasii žije od Španělska přez Kavkaz, Himálaj, Ťan-Šan a Sibiř do Koreje a Japonska. Je převážně stálý, na podzim a v zimě přelétavý, přidružuje se k hejnkám sýkor.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí téměř na celém území,početnější je od středních poloh po horské lesy,místy se vyskytuje až po horní hranice lesa.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 300-600 tisíc párů,velikost populací je stabilní.
Rovněž populace v Evropě jsou stabilní a považované za zabezpečené,na celém území žije více než 5,7 milionu párů.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 13

poddruh Certhia familiaris bianchi Hartert, 1905
poddruh Certhia familiaris britannica Ridgway, 1882 - šoupálek dlouhoprstý anglický
poddruh Certhia familiaris caucasica Buturlin, 1907
poddruh Certhia familiaris corsa Hartert, 1905 - šoupálek dlouhoprstý korsický
poddruh Certhia familiaris daurica Domaniewski, 1922
poddruh Certhia familiaris familiaris Linnaeus, 1758 - šoupálek dlouhoprstý severoevropský
poddruh Certhia familiaris hodgsoni W. E. Brooks, 1873
poddruh Certhia familiaris japonica Hartert, 1897
poddruh Certhia familiaris macrodactyla C.L. Brehm, 1831 - šoupálek dlouhoprstý středoevropský

Certhia familiaris macrodactyla - 0000000001 1

poddruh Certhia familiaris orientalis Domaniewski, 1922
poddruh Certhia familiaris persica Zarudny & Loudon, 1905 - šoupálek dlouhoprstý kavkazský
poddruh Certhia familiaris tianschanica Hartert, 1905

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22735060]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Certhia familiaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97260]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Certhia familiaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [59942]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Certhia familiaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Certhia familiaris Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Certhia familiaris Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Certhia familiaris]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Certhia familiaris]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Certhia familiaris]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Certhia familiaris]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 7
Komentáře - 2