CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sýkora parukářka
Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Paridae - sýkorovití »  rod Lophophanes

Vědecká synonyma

Parus cristatus Linnaeus, 1758

Další názvy

= parukářka lesní

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Parus cristatus scoticus - izolované území ve Skotsku.
Parus cristatus cristatus - sever Evropy a dál přes východ kontinentu na Balkán.
Parus cristatus mitratus - střední a západní Evropa.
Parus cristatus abadiedi - severní Francie.
Parus cristatus weigoldi - Portugalsko a jižní Španělsko.
Parus cristatus baschikiricus - východ areálu druhu.

Velikost

10,5-12cm /11g

Popis

Poměrně malá sýkora kterou poznáme podle charakteristické ozdoby hlavy - trojhranné černobílé "šupinkaté" chocholky, která je vždy patrná a kterou dovede vztyčovat a sklápět. Vrch těla, počínaje záhlavím je narezavěle hnědý, spodek bělavě šedý, na bocích s okrovým nádechem. Hlava je bílá s černou podkovovitou skvrnou za okem, černou bradou a hrdlem, z nějž pokračuje černý proužek až na šíji. Samička je zbarvena stejně jako sameček, jen chocholka v týle je šedší a kratší. Mladí ptáci mají chocholku jen velmi krátkou, bílé partie v ní chybí. V západní a jižní Evropě jsou sýkory svrchu tepleji hnědé, po stranách hlavy mají jemný béžový tón a na bocích červenohnědý nádech. Kromě brkoslava severního (Bombycilla garrulus) je parukářka jediným evropským pěvcem s chocholkou.

Ekologie

Žije v jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových. Na jihu Evropy i v porostech korkových dubů a buků, ve Skotsku v modřínových lesích. Samička staví hnízdo hlavně v hotových stromových dutinách, je ale schopna si dutinu vytesat i sama v měkkých ztrouchnivělých pařezech či kmenech. Občas hnízdí i v hnízdech veverek a velkých dravců, jen málokdy v ptačích budkách. Dutinu vystýlá hlavně mechem a používá více trávy než ostatní sýkory; hnizdní důlek je vystlán zvířecí srstí. Snůška je oproti jiným sýkorám menší, obsahuje obvykle 5-7, bílých, červeně tečkovaných vajíček. Hnízdí v dubnu až červnu, většinou 1x ročně, podruhé zahnízdí jen malá část ptáků. Potrava se skládá z hmyzu a jeho larev, pavouků a v mimohnízdní době tvoří značnou část potravy semena jehličnatých dřevin.

Rozšíření

Evropa kromě severu Skandinávie a Itálie až po Ural. Je stálá, bývá jen v malých hejnkách a s ostatními sýkorami se sdružuje málokdy.

Význam

V Červeném seznamu ČR je tento druh nově zařazen do kategorie LC - málo dotčený.

Rozšíření v ČR.

Žije na většině území, v nižších polohách je vzácnější, nebo zcela chybí, na horách vystupuje až po horní hranici lesa (max. 1400 m. n. m. v Krkonoších). Naše populace jsou stabilní, v letech 2001-2003 čítaly 80-160 tisíc hnízdících párů.
V Evropě v posledních cca 20 letech dochází k poklesu stavů v hlavních hnízdních oblastech (Skandinávie, Rusko), druh je proto považován za ubývající, v celé Evropě hnízdí přes 6,1 milionu párů.

Literatura

Svensson L. Grant P.J.(2004)Ptáci Evropy,Severní Afriky a Blízkého východu.Praktická určovací příručka.Svojtka
Nicolai J. Singer D. Wothe K.(2002)Ptáci-kapesní atlas Slovart 256p.p.
Sauer F.(1995)Ptáci lesů,luk a polí-Ikar,Praha 288p.p.
Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 7

poddruh Lophophanes cristatus abadiei (Jouard, 1929) - sýkora parukářka francouzská
poddruh Lophophanes cristatus baschkirikus (Snigirevski, 1931) - sýkora parukářka uralská
poddruh Lophophanes cristatus bureschi (von Jordans, 1940)
poddruh Lophophanes cristatus cristatus (Linnaeus, 1758) - sýkora parukářka východoevropská

Lophophanes cristatus cristatus - sýkora parukářka východoevropská

poddruh Lophophanes cristatus mitratus (C.L. Brehm, 1831) - sýkora parukářka středoevropská
poddruh Lophophanes cristatus scoticus (Pražák, 1897) - sýkora parukářka skotská
poddruh Lophophanes cristatus weigoldi (Tratz, 1914) - sýkora parukářka portugalská

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97271]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Parus cristatus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Bird Life 5.1 [7034]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Parus cristatus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 26. duben 2013
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22711810]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Parus cristatus Linnaeus, 1758]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Parus cristatus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Lophophanes cristatus]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Parus cristatus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Parus cristatus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře