CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sýkořice vousatá
Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Paradoxornithidae - sýkořicovití »  rod Panurus - sýkořice

Další názvy

= sýkora vousatá

Obrázky


hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Panurus biarmicus biarmicus - Pobaltí, západní a jižní Evropa, jižní a západní Balkán.
Panurus biarmicus russicus - od střední Evropy po Čínu.
Panurus biarmicus kosswigi - Turecko.

Velikost

Délka: 14-15,5 cm.
Hmotnost: 12-23 g.

Popis

Velikosti vrabce, s nápadně dlouhým stupňovitým ocasem. Samec má hlavu modrošedou, bradu a hrdlo bílé a výrazný černý vous od uzdičky k voleti. Vrch těla je narůžověle až rezavě okrový, spodina světlá s růžově okrovými boky a černými spodními ocasními krovkami. Samice má hlavu shora šedavookrovou, vrch těla rezavohnědý, hrdlo, prsa i břicho bílé, boky naokrovělé. Mladí ptáci se podobají samici, zbarvení je nevýrazné, záda, křídelní krovky a okraje ocasu jsou tmavé.

Ekologie

Vyžaduje rákosiny s hustou spodní etáží a trvalou vodní hladinou, minimální rozloha musí být alespoň 3 ha. Hnízdí jednotlivě, při větší hustotě i ve skupinách. Hnízdo umisťuje do porostů rákosu (orobinec, ostřice, aj.) do výšky 75 cm nad vodou nebo zemí. Hnízdí pravidelně 2x ročně, od dubna do června snáší 5-6 (4-8) vajec. Sedí oba ptáci 10-13 dní. Samice zpočátku mláďata zahřívá na hnízdě (až 9 dní), později krmí oba, někdy se ke krmení připojují i ptáci z prvního hnízdění. Hnízdo mláďata opouštějí po 10-13 dnech, ještě neschopná letu.
Zhruba od února do října převažuje potrava živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, dále pavouci a malí plži. V zimních měsících převažuje potrava rostlinná, v převážné míře semena rákosu, v malé míře i jiná.

Rozšíření

Areál druhu je značně (hlavně v Evropě) mozaikovitý. Vyskytuje se ve značné části Evropy, od Středomoří po jih Skandinávie, do Asie zasahuje úzkým pruhem až do Číny. Areál druhu se za silného kolísání stavů rozšiřuje, v současnosti stavy v Evropě stoupají, čítají 240-480 tisíc párů, z tohoto množství až 200 tisíc žije v deltě Dunaje. Stálý nebo přelétavý druh, silné zimy můžou mít za následek úbytek ptáků, jindy tyto zimy vyvolávají masové přesuny a následně osídlení nových oblastí.
Na našem území se jedná o vzácně hnízdící druh, přesto, že početnost se stále zvyšuje. Běžnější je v rybničnatých oblastech, jižní Čechy, Pardubicko, jižní Morava, Ostravsko. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-200 párů.

Význam

V Červené knize ČR je v kategorii EN - ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Menacanthus eurysternus (Burmeister, 1838) - krvomil obecný, Penenirmus visendus (Zlotorzycka, 1964), Harpirhynchus dusbabeki Bochkov & Literák, 2006

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Panurus biarmicus biarmicus (Linnaeus, 1758) - sýkořice vousatá evropská

Panurus biarmicus biarmicus - sýkořice vousatá evropská

poddruh Panurus biarmicus kosswigi Kumerloeve, 1958
poddruh Panurus biarmicus russicus (C.L. Brehm, 1831) - sýkořice vousatá eurasijská

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97377]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Bird Life 5.1 [8044]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Panurus biarmicus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Panurus biarmicus]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Panurus biarmicus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Panurus biarmicus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře