CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rákosník obecný
Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Acrocephalidae - rákosníkovití »  rod Acrocephalus - rákosník

Obrázky


mládě

hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Acrocephalus scirpaceus scirpaceus - severní Afrika a areál druhu v Evropě.
Acrocephalus scirpaceus fuscus - jihozápad Asie.

Velikost

Délka: 12,5 - 14 cm.
Hmotnost: 9 - 17,5 g.

Popis

Vrch hlavy, lopatky a hřbet narezavěle hnědé, kostřec rezavější, i svrchní krovky ocasní jsou zbarveny živěji než hřbet (rozdíl od rákosníka zpěvného A. palustris). Rýdovací pera šedohnědá, krajní tři mají šedé lemy. Hrdlo bělošedé, prsa, boky a spodní krovky ocasní okrově smetanové, u samice více narezavělé, břicho smetanově bílé. Svrchní křídelní krovky a letky šedohnědé s vnějšími narezavělými lemy.

Ekologie

Typický druh obývající rákosiny okolo vodních ploch. Hnízdo si staví na stoncích mokřadních rostlin, většinou na rákosu. Hnízdí 1x, jen menší část párů 2x do roka. Od května do července snáší 3-5 (1-6) vajec, sedí oba rodiče 12-13 dní. Hnízdo mláďata opouštějí po 9-13 dnech, poté je rodiče ještě 10-17 dní krmí v okolí a po dalších asi 10 dnech z hnízdního okrsku mizí. Pohlavně dospívají ve druhém roce, nejvyšší věk je přes 11 let. Jarní přílet probíhá v dubnu a květnu, do zimovišť odlétají od začátku srpna do konce září, ojedinělí ptáci se můžou zdržet do poloviny října.
Potrava je výhradně živočišná, naprosto převažuje hmyz a jeho larvy, v malé míře požírá i malé měkkýše.

Možné záměny

Velice podobný rákosníku zpěvnému - viz popisy u jednotlivých druhů.

Rozšíření

Sever Afriky, Evropa mimo severních oblastí a jihozápad Asie. I tento druh se od 19. století v Evropě šíří k severu. Současné populace v Evropě jsou odhadovány na více než 2,7 milionu párů, v posledních letech jsou stabilní, popřípadě mírně rostoucí. Tažný druh, zimuje v Africe na jih od Sahary.
Na našem území se jedná o druh ve vhodném prostředí běžně hnízdící, od nížin po max 730 m.n.m. na Šumavě. Početní stavy jsou v posledních desetiletích stabilní, činí 50-100 tisíc párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Menacanthus curuccae (Schrank, 1776), Ornithomya chloropus Bergroth, 1901 - ptakotrudka zelenonohá

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Acrocephalus scirpaceus ammon Hering, Winkler & Steinheimer, 2016
poddruh Acrocephalus scirpaceus fuscus (Hemprich & Ehrenberger, 1833) - rákosník obecný turkestánský
poddruh Acrocephalus scirpaceus scirpaceus (Hermann, 1804) - rákosník obecný evropský

Acrocephalus scirpaceus scirpaceus - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22714722]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97318]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22714722]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [58800]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Acrocephalus scirpaceus Hermann, 1804]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Acrocephalus scirpaceus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Acrocephalus scirpaceus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Acrocephalus scirpaceus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře