CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rákosník zpěvný
Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Acrocephalidae - rákosníkovití »  rod Acrocephalus - rákosník

Další jména

= rákosník bahní

Obrázky

Acrocephalus palustris - rákosník zpěvný

Autor: Milan Fulín

Acrocephalus palustris - rákosník zpěvný

Autor: Ivan Motlik

Acrocephalus palustris - rákosník zpěvný

Autor: Ivan Motlik

Acrocephalus palustris - rákosník zpěvný

Autor: Ivo Carvan

Acrocephalus palustris - rákosník zpěvný

samec

Autor: Ivo Carvan

Acrocephalus palustris - rákosník zpěvný

Autor: Ivo Carvan

mládě

hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh, blízce příbuzný s rákosníkem pokřovním (Acrocephalus dumetorum), oba druhy se patrně oddělily teprve v posledním ledovém období.

Velikost

Délka: 13-15 cm.
Hmotnost: 10-17 g.

Popis

Vrch hlavy, hřbet, lopatky a kostřec jednotně nazelenale olivově hnědošedé, kostřec nikdy s rezavým nádechem (takto zbarvený kostřec má rákosník obecný (Acrocephalus scirpaceus). Vnější prapory hnědých rýdovacích per nazelenalé, na krajních světle šedavé špice. Letky hnědošedé s vnějšími zelenavými lemy. Spodina nažloutle smetanově bílá, spodní krovky ocasní a boky světle okrové. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Vyhledává husté a vysoké porosty bylin a křovin, blízkost vody není podmínkou, takže může zahnízdit i v polích a na rumištích v okolí lidských sídel. Hnízdo bývá nevysoko v porostech, nejčastěji kopřiv, většinou ve výšce do 75 cm nad zemí. Hnízdí jednou ročně, od května do začátku července snáší 3-5 vajec. Délka sezení je 11-15 dní, převážnou část času sedí samice. Hnízdo mláďata opouštějí po 12-15 (17) dnech, 2-3 týdny se ještě zdržují s rodiči v okolí hnízda. Pohlavně dospívají ve 2. kalendářním roce, nejvyšší věk je 12 let. Převážná část ptáků odlétá do zimovišť už v průběhu srpna, poslední se zdrží do začátku října. Přílet probíhá v dubnu a květnu.
Potrava převážně (u mláďat výhradně) živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, pouze na podzim vyhledává i bobule (rybíz, černý bez a pod.).

Rozšíření

Evropa mimo většiny britských ostrovů, Skandinávie, Pyrenejského poloostrova a části jižní Evropy, v Asii areál dosahuje k západní Sibiři a Íránu. V Evropě se od počátku minulého století pomalu šíří k severu. Stavy v Evropě jsou stabilní, činí přes 3, 2 milionu párů. Přísně tažný druh, zimuje v savanách východní Afriky.
Hnízdí běžně na většině území ČR, hojnější je v nižších polohách, ale podél vodních toků je schopen vystoupat i poměrně vysoko do hor-nejvýše 1120 m.n.m. na Šumavě. Počty u nás se zdají být stabilní, při sčítání v letech 2001-03 u nás hnízdilo 80-160 tisíc párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22714741]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97317]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22714741]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [58803]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Acrocephalus palustris Bechstein, 1798]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Acrocephalus palustris]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Acrocephalus palustris]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Acrocephalus palustris]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Acrocephalus palustris]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře