CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rákosník proužkovaný
Acrocephalus schoenobaenus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Acrocephalidae - rákosníkovití »  rod Acrocephalus - rákosník

Vědecká synonyma

Acrocephalus phragmitis

Další jména

= rákosník menší

Obrázky

Acrocephalus schoenobaenus - rákosník proužkovaný

Autor: Richard Ford

Acrocephalus schoenobaenus - rákosník proužkovaný

Autor: Richard Ford

vejce

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 11,5-13 cm.
Hmotnost: 10-19 g.

Popis

Středem hlavy se táhne trojitý podélný okrový proužek, nadoční proužek je smetanový, uzdička a záoční proužek hnědé. Hřbet hnědý, kostřec a svrchní krovky ocasní více rezavé. Rýdovací pera hnědošedá, příčně tmavěji proužkovaná. Brada a přední část prsou smetanově bílé, břicho téměř bílé, po stranách řiti okrové. Letky hnědé, ramenní mají na vnějším praporu širší, ostatní úzké šedobílé lemy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Preferuje okraje vod s rákosím a hustým spodním patrem (ostřice), často s roztroušenými stromy nebo keři. Hnízdo si staví v sušším prostředí v husté přízemní vrstvě rostlin, zpravidla do výšky 75 cm nad zemí. Od května do začátku července snáší 3-6 vajec, sedí pravděpodobně pouze samice 12-13 dní, hnízdo mláďata opouštějí po 10-16 dnech. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nějvyšší věk je přes 6 let. Do zimovišť odlétají od srpna, poslední ptáci se zdrží do poloviny října, vrací se od konce března, většina v průběhu dubna.
Potrava je živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, dále pavouci a malí červi. Na podzim se pravděpodobně v malé míře živí i bobulemi.

Možné záměny

Je podobný rákosníku ostřicovému (Acrocephalus paludicola) a rákosníku tamaryškovému (Acrocephalus melanopogon). Nejvýraznější rozdíly jsou uvedeny v popiscích u zmiňovaných druhů.

Rozšíření

Mimo části Skandinávie a jihozápadu Evropy celý kontinent, na východ do západní Sibiře. Po výrazném poklesu stavů v polovině 80. let minulého století, způsobených pravděpodobně dlouhotrvajícími suchy v zimovištích se počty opět zvýšily, v současnosti hnízdí v Evropě přes 4,4 milionu párů, druh je považován za zabezpečený. Tažný druh, zimuje v Africe jižně od Sahary.
U nás hnízdí běžně v rybničních oblastech jižních a jihozápadních Čech, v Podkrušnohoří, v Polabí, na jižní Moravě a v Poodří. Na ostatním území je méně častý, hnízdí od nížin po maximálně 730 m. n. m. Počty jsou stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Knemidokoptes mutans (Robin & Lanquetin, 1859) - lupovka proměnná, Menacanthus curuccae (Schrank, 1776), Brueelia vaneki Balát, 1981, Philopterus necopinatus (Zlotorzycka, 1964), Neharpyrhynchus schoenobaenus Martinů, Dusbábek & Literák, 2008

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Acrocephalus schoenobaenus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22714700]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Acrocephalus schoenobaenus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97314]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Acrocephalus schoenobaenus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22714700]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Acrocephalus schoenobaenus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [58794]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Acrocephalus schoenobaenus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Acrocephalus schoenobaenus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Acrocephalus schoenobaenus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Acrocephalus schoenobaenus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Acrocephalus schoenobaenus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Acrocephalus schoenobaenus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků, Česká společnost ornitologická [jako Acrocephalus schoenobaenus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 2
Komentáře