CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rehek zahradní
Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Muscicapidae - lejskovití »  rod Phoenicurus - rehek

Obrázky


mládě

vejce

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Phoenicurus phoenicurus phoenicurus - většina areálu druhu.
Phoenicurus phoenicurus samamisicus - jihovýchod areálu druhu.

Velikost

Délka: 13-14,5 cm.
Hmotnost: 13-20 g.

Popis

Ve všech šatech má živě rezavý ocas, samec má černou náprsenku (menší než r. domácí (Phoenicurus ochruros)), bílé čelo a modrošedé temeno. Modrošedé zbarvení pokračuje dál na šíji, hřbet a ramena. Křídla jsou hnědá, kostřec rezavý, prsa rudohnědá, břicho světlejší. Samice je shora světle šedohnědá, na hrdle bělavá, ostatní spodina těla naokrověle bělavá. Mladí ptáci se podobají samici, jsou však světle skvrnití.

Ekologie

Obývá listnaté, smíšené a světlejší borové lesy, častý je i v okolí lidských sídel - v parcích, sadech, zahradách i v alejích. Ze zimovišť se vrací od března do začátku května, první ptáci nás opouštějí už v srpnu, odlet vrcholí na přelomu září a října, poslední ptáci se zdrží do listopadu - zimování u nás je zcela vyjímečné.
Hnízdo bývá v dutinách a polodutinách stromů, méně často i budov, vzácně hnízdí i na zemi (tento způsob převažuje u nejsevernějších populací areálu). Asi třetina párů hnízdí 2x do roka, od začátku dubna do června snáší 5-7 (2-9) vajec, sedí pouze samice 11-14 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 13-15 (11-18)dní, po vyvedení je rodiče ještě 12-13 dní krmí. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší prokázaný věk je 7,5 let.
Na jaře je potrava téměř výlučně živočišná - hmyz, pavouci, měkkýši a červi, v létě a na podzim se běžně živí i různými plody.

Rozšíření

Několik izolovaných oblastí v severní Africe, téměř celá Evropa (chybí v nejsevernějších oblastech a částečně na jihovýchodě), Malá Asie a od západní Asie až po Bajkal. Tažný druh zimující v Africe severně od pásma tropických pralesů, na jihu Arabského poloostrova a jen vzácně i v jižní Evropě. Evropská populace je považována za zmenšenou, čítá přes 6,8 milionu párů.
U nás hnízdí, i když poměrně řídce, na většině území od nížin po hřebeny většiny hor. Od 60. let minulého století se početnost výrazně snižovala, mezi lety 1973-77 a 1985-89 podle odhadů až o 30-50%. Na konci století se pokles zastavil, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů a počty se pomalu zvyšují.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Phoenicurus phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758) - rehek zahradní evropský

Phoenicurus phoenicurus phoenicurus - rehek zahradní evropský

poddruh Phoenicurus phoenicurus samamisicus (Hablizl, 1783) - rehek zahradní kavkazský

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97185]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Bird Life 5.1 [6652]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22710055]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Phoenicurus phoenicurus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Phoenicurus phoenicurus]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Phoenicurus phoenicurus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře