CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rehek domácí
Phoenicurus ochruros (S. G. Gmelin, 1774)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Muscicapidae - lejskovití »  rod Phoenicurus - rehek

Další názvy

= čermáček#
= kominíček#

Obrázky


mládě


hnízdo


vejce

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Phoenicurus ochruros gibraltariensis - většina areálu druhu v Evropě.
Phoenicurus ochruros aterrimus - jih a jihozápad Pyrenejského poloostrova.
Phoenicurus ochruros ochruros - Kavkaz a severní Írán.

Zbytek asijské části areálu obývají další 4 ssp.

Velikost

Délka: 13-14,5 cm.
Hmotnost: 12-21 g.

Popis

V každém šatě má rezavý ocas a kostřec. Samec je tmavě šedý, s uhlově černou náprsenkou, v křídle malé bílé zrcátko - náprsenka nebo bílé zrcátko může u některých jedinců chybět. Samice je kouřově tmavě hnědošedá, spodina těla je světlejší. Mladí ptáci jsou ještě světlejší než samice.

Ekologie

V současnosti je nejběžnější v okolí lidských sídel, původním prostředím tohoto druhu jsou příkré, málo porostlé skalnaté svahy a sutě. Hnízdo bývá v nejrůznějších polodutinách ve skalách a budovách, často i na neobvyklých místech (různé nádoby, stroje). Od dubna do začátku července snáší 3-8 vajec (ve většině případů 5), sedí pouze samice 13-14 dní. Na hnízdě setrvávají mláďata 12-17 dní, dalších 7-12 dní jsou krmena v okolí hnízda. Hnízdí 2x ročně. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší věk je 8 a půl roku.
Potrava je na jaře z větší části živočišná - hmyz a malí bezobratlí, v létě a na podzim požírají ve větší míře i bobule a měkké plody rostlin.

Rozšíření

Hnízdí v jižnějších částech Evropy a Asie. Od Velké Británie a severozápadní Afriky po jih Skandinávie, dál přes středoasijská pohoří až do střední Číny. V 19.století se v Evropě rozšířil více k severu, jih Skandinávie osídlil kolem roku 1900. Evropské populace jsou stabilní, současný stav je více než 4 miliony párů. Mimo nejjižnější populace tažný druh, i když v malém množství pravidelně v malých počtech přezimují i ptáci ze severu areálu.
U nás hnízdí běžně na celém území od nížin až po vrchol Sněžky. Největší hustota bývá v intraviánu lidských sídlišť, popřípadě na skalnatých místech. Počty jsou stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Phoenicurus ochruros aterrimus Jordans, 1923 - rehek domácí španělský
poddruh Phoenicurus ochruros gibraltariensis (J.F. Gmelin, 1789) - rehek domácí evropský

Phoenicurus ochruros gibraltariensis - 000000000111

poddruh Phoenicurus ochruros ochruros (S. G. Gmelin, 1774) - rehek domácí kavkazský
poddruh Phoenicurus ochruros phoenicuroides (Moore, F, 1854)
poddruh Phoenicurus ochruros rufiventris (Vieillot, 1818)
poddruh Phoenicurus ochruros semirufus (Hemprich & Ehrenberg, 1833)

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22710051]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Phoenicurus ochruros (Gmelin, 1774)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97184]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Phoenicurus ochruros (S. G. Gmelin, 1774)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [58496]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Phoenicurus ochruros S. G. Gmelin, 1774]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Phoenicurus ochruros (Gmelin, SG, 1774)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Phoenicurus ochruros (S. G. Gmelin, 1774)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Phoenicurus ochruros]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Phoenicurus ochruros]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Phoenicurus ochruros]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1


Vysvětlivky

# lidové jméno