CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pěvuška podhorní
Prunella collaris (Scopoli, 1769)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Prunellidae - pěvuškovití »  rod Prunella - pěvuška

Vědecká synonyma

Accentor alpinus
Accentor erythropygius

Další názvy

= pěnice podhorní

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Prunella collaris collaris - od severozápadní Afriky přes pohoří jižní a střední Evropy po Karpaty.
Prunella collaris subalpina - Balkán, Kréta.
Prunella collaris montana - Malá Asie až severní Írán.

Dalších 5 ssp. obývá zbytek areálu druhu v Asii.

Velikost

17 - 19 cm, váha 40 g

Popis

Pěvuška podhorní je málo známý pták zhruba velikosti skřivana polního (Alauda arvensis). Hlava je popelavě šedá se světlejší žlutou skvrnou u kořene zobáku. Brada a hrdlo jsou bělavé, poseté načernalými skvrnkami. Hřbetní strana je šedohnědě kropenatá, spodní šedohnědá s hustými červenohnědými, podélnými skvrnami na bocích. Tmavé pole přes křídlo je tvořené velkými krovkami, křídelní krovky mají jemné bílé špičky, jako ocasní pera poměrně krátkého ocasu. Samička má o něco méně nápadné zbarvení. Mladí ptáci mají šedé, neskvrnité hrdlo, spodinu těla rezavě žlutou, hustě hnědě podélně čárkovanou. Z dálky a při špatném světle se pěvušky podhorní zdají tmavé a nevýrazné, vyniká jen černé pole na křídlech.

Ekologie

Pěvuška podhorní je typický pták vysokohorského pásma. Hnízdí nad hranicí lesa od 1500 až do 3000 m.n.m; většinou na holinách s balvany a nízkými rostlinami, na sutích a křovinatých svazích i na skalnatých vrcholcích hor. Hnízdit začínají koncem května nebo v červnu. Zatím se neví zda ptáci mají v sezoně jednu nebo dvě snůšky. Hnízdo které je spleteno ze suchých stébel trav, mechů, kořínků a srsti stavějí oba ptáci. Hnízdní kotlinka je měkce vystlaná chlupy a často obložená tobolkami mechů. Je umístěné většinou ve skalní štěrbině, v dutině pod kamenem, často i pod nízkým hustým keřem, občas i v podezdívkách horských chat. Vajíčka mají nápadně modrozelenou barvu bez jakýchkoliv skvrn. Bývá jich 3-5 a střídavě sedí oba rodiče. U vylétaných rodinek bývá pravidelně pozorováno méně mláďat, než odpovídá velikosti snůšek. Potravu tvoří v létě hmyz a další bezobratlí, později semena trav a jiných rostlin.

Rozšíření

Žije ostrůvkovitě ve všech evropských a asijských pohořích až do Japonska a v severozápadním cípu Afriky. Těžištěm jejího rozšíření je východní Asie. Je částečně tažná, pospolitá a nikde není hojná.

Význam

Vzhledem ke své vzácnosti a reliktnímu výskytu je v Červeném seznamu ČR zařazena do kategorie CR - kriticky ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Na našem území hnízdí pouze v několika nejvýše položených horských oblastech. Jediným pravidelným hnízdištěm jsou Krkonoše (nejsevernější hnízdiště v Evropě), kde je hnízdění známo už od počátku 19. století, od té doby zůstávají hnízdní lokality i početní stavy prakticky stejné. Druhým občasným hnízdištěm je Hrubý Jeseník (okolí Pradědu a Vysoké Hole). Další možnou oblastí jsou Krušné hory, kde v letech 1997-2002 byl každoročně zaznamenán výskyt v hnízdní době. Zcela vyjímečně jsou jednotliví ptáci zaznamenáni i v dalších pohořích. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 15-20 párů.
Celoevropská populace je rovněž považována za stabilní, čítá přes 100 tisíc párů.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 9

poddruh Prunella collaris collaris (Scopoli, 1769) - pěvuška podhorní evropská
poddruh Prunella collaris erythropygia (Swinhoe, 1870)
poddruh Prunella collaris fennelli Deignan, 1964
poddruh Prunella collaris montana (Hablizl, 1783) - pěvuška podhorní kavkazská
poddruh Prunella collaris nipalensis (Blyth, 1843)
poddruh Prunella collaris rufilata (Severtsov, 1879)
poddruh Prunella collaris subalpina (C.L. Brehm, 1831) - pěvuška podhorní balkánská
poddruh Prunella collaris tibetana (Bianchi, 1905)
poddruh Prunella collaris whymperi (E. C. S. Baker, 1915)

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22718617]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Prunella collaris (Scopoli, 1769)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97434]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Prunella collaris (Scopoli, 1769)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [58211]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Prunella collaris Scopoli, 1769]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Prunella collaris (Scopoli, 1769)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Prunella collaris (Scopoli, 1769)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Prunella collaris]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Prunella collaris]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Prunella collaris]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Prunella collaris]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře