CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pěvuška modrá
Prunella modularis (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Prunellidae - pěvuškovití »  rod Prunella - pěvuška

Vědecká synonyma

Accentor modularis

Další názvy

= pěnice modrá

Obrázky


mládě

hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Prunella modularis modularis - většina evrpského kontinentu.
Prunella modularis mabboti - jižní Francie a Španělsko.
Prunella modularis obscura - Krym a Kavkaz.

Další 2 ssp. žijí v Irsku a Velké Británii.

Velikost

14-15 cm, váha 20 g

Popis

Samec i samička pěvušky modré jsou zbarveni stejně. Občas mívají samečci trochu více šedé barvy na hlavě a hrdle. Mají modrošedou hlavu (příuší a temeno s šedohnědým nádechem), hrdlo a hruď. Svrchu a na křídlech jsou tmavohnědí, černohnědě skvrnití.Bělavé lemy křídelních krovek tvoří dvě nevýrazné pásky. Ocasní pera jsou jednobarevná. Nohy jsou cihlové a zobák tenký, jako u pěnic. Mláďatům chybí šedá barva hlavy, mají světlou bradu a na spodu mají výrazné, podélné tmavé čárkování.

Ekologie

Žije většinou skrytě, nejraději v hustých jehličnatých porostech. Obývá však i další typy lesů, vřesoviště, živé ploty i pásy stromů a keřů, parky, hřbitovy a zanedbané zahrady. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Rozhodujícím činitelem pro její přítomnost jsou husté, nízké porosty. Hnízdo splétá samička téměř výhradně z mechu a vystýlá je jemnými travinami, srstí a často i rezavočervenými štěty a tobolkami mechů. Hnízdo je pečlivě ukryto v nejhustším porostu, obyčejně do výšky 1,5 m; nejčastěji bývá na nízkých smrčinách nebo v kupách klestu. Na 4-6 krásně modrozelených vajíčkách sedí převážně samička. Potrava je v létě převážně živočišná - dospělci hmyzu i larvy, pavouci a drobní plži, v zimě rostlinná - drobná semena a bobule.

Rozšíření

Žije v Evropě od arktických oblastí až po Středomoří, na Kavkaze v Turecku a Íránu. Je částečně tažná, migruje do jižní a západní Evropy, mnozí ptáci však zůstávají i přez zimu na hnízdištích.

Rozšíření v ČR

Ve vhodném prostředí hnízdí na celém území ČR, početnější je zřejmě v lesích pahorkatin a hor, zejména ve stupni kleče. Na horách hnízdí i na hřebenech, nejvýše v Krkonoších na Studniční hoře v 1530 m. n. m. Počty se zdají být stabilizované, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 250-500 tisíc párů.
V Evropě se areál ve 20. století posouval k severu, na kontinentě hnízdí přes 12 milionů párů.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 8

poddruh Prunella modularis euxina Watson, 1961
poddruh Prunella modularis fuscata Mauersberger, 1971
poddruh Prunella modularis hebridium Meinertzhagen, R, 1934
poddruh Prunella modularis mabbotti Harper, 1919 - pěvuška modrá pyrenejská
poddruh Prunella modularis meinertzhageni Harrison & Pateff, 1937
poddruh Prunella modularis modularis (Linnaeus, 1758) - pěvuška modrá evropská

Prunella modularis modularis - 0000000001 1

poddruh Prunella modularis obscura (Hablizl, 1783) - pěvuška modrá kavkazská
poddruh Prunella modularis occidentalis (Hartert, 1910)

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22718651]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Prunella modularis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97429]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Prunella modularis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [58221]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Prunella modularis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Prunella modularis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Prunella modularis (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Prunella modularis]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Prunella modularis]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Prunella modularis]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Prunella modularis]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře