CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

skřivan lesní
Lullula arborea (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Alaudidae - skřivanovití »  rod Lullula - skřivan

Vědecká synonyma

Alauda arborea
Alauda nemorosa

Málo dotčený LC

Obrázky

Lullula arborea - skřivan lesní

Autor: Alex Auer

Lullula arborea - skřivan lesní

Autor: Richard Ford

Lullula arborea - skřivan lesní

Autor: Richard Ford

Lullula arborea arborea - skřivan lesní evropský

Lullula arborea arborea - skřivan lesní evropský

Autor: Johannes Pfleiderer

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Lullula arborea arborea - severnější oblasti areálu.
Lullula arborea pallida - jihoevropské poloostrovy, severní Afrika, Krym, Blízký východ.

Velikost

13,5 - 15 cm, váha 26 g

Popis

Menší než skřivan polní (Alauda arvensis).Když sedí, má typickou světlou a tmavou kresbu na křídlech, ruční krovky jsou tmavé s béžově bílými špičkami a s bíle lemovanou černou skvrnou na bázi. Zadní okraj křídel u dospělých není světlý. Boky jsou světlé, bez kresby. Ocas je krátký, vnější rýdovací pera jsou hnědá s bílými špičkami. Směrem dovnitř ocasu se bílé špičky na perech zmenšují. Na hlavě jsou patrné tmavé líce a světlé nadoční proužky,které se na šíji spojují. Peří v týle hlavy mívá vztyčené ve stříškovitou chocholku. Zobák je slabý. Sameček i samička jsou zbarveni stejně, mladí ptáci jsou svrchu příčně skvrnití, jakoby šupinatí. Díky vlnkovitému letu, krátkým a širokým křídlům a pahýlovitému ocasu, může připomínat malého strakapouda.

Ekologie

Žije ve světlých jehličnatých lesích (dává přednost borovým na písčité půdě), ale také ve smíšených nebo listnatých lesích s mýtinami, na vřesovištích, stepních stráních, starých vinohradech i na hromadách velkých kamenolomů. Ze zimovišť přilétá od poloviny února do konce března. Jeho krásný zpěv vyniká zvláště v noci, zpívá však i ve dne, často za charakteristického svatebního letu v obloucích a spirálách za pomalého mávání křídel, často 100-150 m vysoko. Hnízdí 2x ročně od března do července. Hnízdo je na zemi, zpravidla na osluněném místě, dobře ukryté v nepříliš vysoké vegetaci. Je zbudováno ze suchých trav, kořínků, někdy i mechu, lišejníku a srsti. Na 3-5 bělavých, drobně hnědě a šedě skvrnitých vajíčkách sedí samička. O mláďata pečují oba rodiče. Při hnízdění je poměrně plachý. Potrava se skládá z hmyzu, semen a zelených částí rostlin.

Rozšíření

Jeho areál zabírá většinu Evropy, Blízký východ a sever Afriky. Je tažný, zimuje ve Středomoří.

Význam

V Červeném seznamu ČR je veden v kategorii EN - ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Hnízdí roztroušeně na většině území, výrazně početnější je na západě republiky. Vyskytuje se od nížin až nad horní hranici lesa. Do poloviny minulého století byl dost hojný, pak nastal silný úbytek trvající několik desetiletí. V posledních několika letech se početnost místy opět zvyšuje. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 600-1100 párů.
Stejně jako u nás, i v celé Evropě byl ve druhé polovině minulého století zaznamenán citelný úbytek stavů - v současnosti čítá hnízdní populace přes 1,3 milionu párů.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Lullula arborea arborea (Linnaeus, 1758) - skřivan lesní evropský

Lullula arborea arborea

poddruh Lullula arborea pallida Zarudny, 1902 - skřivan lesní středomořský

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22717411]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Lullula arborea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97403]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Lullula arborea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [57683]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Lullula arborea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Lullula arborea (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 22. duben 2021
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Lullula arborea (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Lullula arborea]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Lullula arborea]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Lullula arborea]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře