CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

strakapoud malý
Dryobates minor (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Piciformes - šplhavci »  čeleď Picidae - datlovití »  rod Dryobates

Vědecká synonyma

Picus minor Linnaeus, 1758 o
Dendrocopos minor (Linnaeus, 1758)

Další názvy

= datel malý
= strakapúd malý
= strakapůd malý

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Dendrocopos minor minor - severní Evropa, Ukrajina a Rusko na jih po Černé moře.
Dendrocopos minor kamtschatkensis - severovýchod Evropy.
Dendrocopos minor hortorum - oblast mezi Baltem a Alpami.
Dendrocopos minor comminutus - Velká Británie.
Dendrocopos minor buturlini - jižně od Alp od Portugalska po Bulharsko.
Dendrocopos minor danfordi - od Makedonie a Bulharska na východ.

Jedna ssp. žije v severozápadní Africe a dalších 8 v širokém pruhu středem celé Asie.

Velikost

Délka: 14-17 cm.
Rozpětí: 24-29 cm.
Hmotnost: 18-27 g.

Popis

Zbarvený je jako s. velký (Dendrocopos major), ale vrch hlavy za nahnědle bílým čelem je červený, celý vrch těla černobíle pruhovaný, stejně tak i vrchní strana křídel. Spodina těla špinavě bílá, bez červené barvy, s podélnými tmavými skvrnami. Samice je zbarvena stejně až na absenci červené barvy na hlavě.

Ekologie

Obývá menší nebo řídké listnaté lesy, dále i lesy smíšené, lužní, břehové porosty a větší sady a parky. Hnízdí v dutinách stromů, které si sám vytesává, vzácně i v budkách. Od konce dubna do začátku června snáší většinou 5-6 vajec, sedí oba rodiče 11-12 dní. Po 18-24 dnech mláďata hnízdo opouštějí, 8-14 dní jsou poté ještě rodiči voděna v okolí. Nejvyšší známý věk je 6 let a 5 měsíců.
Potrava je téměř zcela živočišná, hlavně brouci, mravenci a dvoukřídlí. Pouze v zimě si potravu příležitostně obohacuje různými semeny, zalétá i na krmítka.

Možné záměny

Zbarvením se podobá ostatním našim strakapoudům (Dendrocopos), je ale znatelně menší - velikost asi jako vrabec.

Rozšíření

Viz taxonomie. V Evropě chybí pouze v nejsevernějších oblastech, rozšířen je po severní hranici lesa. V celém areálu se jedná o stálý druh, v mimohnízdním období se potuluje v nejbližším okolí hnízdišť. Evropská populace je považována za stabilní, čítá více než 450 tisíc párů.
V ČR je rozšířen v nížinách a pahorkatinách po celém území. Ve vyšších polohách je vzácný, i když v Krkonoších byl vyjímečně zjištěn až v 1150 m. n. m. Hnízdí u nás 2500-5000 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen do kategorie VU - druh zranitelný.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.20006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 13

poddruh Dryobates minor amurensis (Buturlin, 1908)
poddruh Dryobates minor buturlini Hartert, 1912 - strakapoud malý jihoevropský
poddruh Dryobates minor colchicus (Buturlin, 1908)
poddruh Dryobates minor comminutus (Hartert, 1907) - strakapoud malý anglický
poddruh Dryobates minor danfordi (Hargitt, 1883) - strakapoud malý turecký
poddruh Dryobates minor hortorum (C. L. Brehm, 1831) - strakapoud malý středoevropský

Dryobates minor hortorum - 0000000001 1

poddruh Dryobates minor hyrcanus (Zarudny & Bilkevitch, 1913)
poddruh Dryobates minor immaculatus (Stejneger, 1884)
poddruh Dryobates minor kamtschatkensis (Malherbe, 1860) - strakapoud malý sibiřský
poddruh Dryobates minor ledouci (Malherbe, 1855)
poddruh Dryobates minor minor (Linnaeus, 1758) - strakapoud malý severoevropský
poddruh Dryobates minor morgani (Zarudny & Loudon, 1904)
poddruh Dryobates minor quadrifasciatus (Radde, 1884)

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22681076]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Dryobates minor (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97103]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Dendrocopos minor (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [56214]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Dryobates minor Linnaeus, 1758]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Dryobates minor (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Dendrocopos minor (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Dendrocopos minor]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Dendrocopos minor]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Dendrocopos minor]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Dendrocopos minor]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)