CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

strakapoud prostřední
Dendrocoptes medius (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Piciformes - šplhavci »  čeleď Picidae - datlovití »  rod Dendrocoptes

Vědecká synonyma

Dendrocopos medius (Linnaeus, 1758)
Dendrocopos medius splendidior
Dendrocopus medius
Dryobates medius
Dryobates medius splendidior
Leiopicus medius (Linnaeus, 1758)

Další názvy

= datel prostřední
= strakapoud prostřední balkánský
= strakapúd prostřední
= strakapůd prostřední

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Dendrocopos medius medius - větší část Evropy.
Dendrocopos medius anatoliae - Malá Asie až po Kavkaz a severní Írán.
Dendrocopos medius caucasicus - severozápad Turecka, Zakavkazsko a Kavkaz.

Izolovaná ssp. obývá pohoří Zagros v Íránu.

Velikost

Délka: 19-22 cm.
Hmotnost: 52-80 g.

Popis

Podobný s. velkému (Dendrocopos major), ale celé temeno za hnědavě bílým čelem je červené, černý pruh pod tváří a na stranách krku nezačíná u zobáku, ale až pod okem a nikde se nespojuje s černou barvou vrchu těla. Boky jsou výrazně podélně tmavě skvrnité, spodní ocasní krovky růžové, tato barva přechází až vysoko na břiše pozvolna do žlutobílé.
U samice je červená barva temene omezenější, na zadní straně přechází do špinavě oranžovožluté.

Ekologie

Obývá listnaté, méně často smíšené lesy v nížinách a pahorkatinách, nejhojnější je v lužních lesích s dubem a v teplých doubravách.
Hnízdí ve stromových dutinách, které si sám vytesává, vzácně i v budkách. Od konce dubna do konce května snáší obvykle 5-6 vajec, sedí oba rodiče 11-12 dní. Od útlého věku jsou mláďata jen zřídka a krátce v hnízdě zahřívána, 8.-9. den se jim otvírají oči, 16. den jsou zcela pokryta peřím. Hnízdo opouštějí 22.-23. den, rodina se většinou rychle rozpadá a mláďata opouštějí rodičovský revír. Pohlavně dospívají druhým rokem, nejvyšší věk je přes 8 let.
Potrava je z větší části živočišná, sbírá všechna vývojová stadia hmyzu, hlavně brouků a mravenců. Z rostlinné potravy se nejčastěji živí bukvicemi, semeny lípy a habru a oklovává plody ovocných stromů.

Možné záměny

Je možná záměna s ostatními druhy strakapoudů (Dendrocopos). Rozdíly viz možné záměny u s. velkého (Dendrocopos major) a u popisů jednotlivých druhů.

Rozšíření

Viz taxonomie. 95% areálu druhu se nachází v Evropě. Chybí na jihozápadě kontinentu (pouze na severu Pyrenejského poloostrova žije izolovaná populace), na britských ostrovech, v Dánsku, Skandinávii a na severovýchodě Evropy. Současná evropská populace čítá více než 140 tisíc párů, je považována za stabilní. V celém areálu se jedná o stálý druh, potulky na větší vzdálenosti jsou vyjímečné.
Na většině našeho území patří k nepříliš hojným druhům, směrem na východ se početnost zvyšuje. Je to druh nižších nadmořských výšek, nad 500 m.n.m. se vyskytuje řídce. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 3000-6000 párů.

Význam

V Červené knize ČR je veden v kategorii VU - zranitelný druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Dendrocoptes medius anatoliae (Hartert, 1912) - strakapoud prostřední maloasijský
poddruh Dendrocoptes medius caucasicus (Bianchi, 1904) - strakapoud prostřední kavkazský
poddruh Dendrocoptes medius medius (Linnaeus, 1758) - strakapoud prostřední evropský

Dendrocoptes medius medius - strakapoud prostřední evropský

poddruh Dendrocoptes medius sanctijohannis (Blanford, 1873)

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22681114]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Leiopicus medius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97101]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Dendrocopos medius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [56223]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Leiopicus medius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Dendrocoptes medius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 18. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Dendrocopos medius (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Dendrocopos medius]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Dendrocopos medius]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Dendrocopos medius]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Dendrocopos medius]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře