CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

strakapoud jižní
Dendrocopos syriacus (Hemprich & Ehrenberg, 1833)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Piciformes - šplhavci »  čeleď Picidae - datlovití »  rod Dendrocopos - strakapoud

Vědecká synonyma

Picus syriacus Hemprich & Ehrenberg, 1833 o
Dryobates syriacus (Hemrich & Eherberg, 1934)
Dendrocopus syriacus (misspelling) m

Další názvy

= strakapoud libanonský
= strakapúd jižní
= strakapůd jižní
= strakapúd libanonský
= strakapůd libanonský

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Dendrocopos syriacus syriacus - jihovýchodní Evropa.
Dendrocopos syriacus transcaucasicus - Zakavkazsko a severní Írán.
Dendrocopos syriacus milleri - jihovýchodní Írán.

Velikost

Délka: 23-25 cm.
Rozpětí: cca 40 cm.
Hmotnost: 70-82 g.

Popis

Velmi podobný s. velkému (Dendrocopos major), bílý pruh po stranách hlavy a krku nemá rozdělený příčným černým pruhem. Po bocích těla má nevýrazné podélné tmavé skvrny.
Samice nemá červenou pásku v týlu, jinak je zbarvena stejně.
Z našeho území jsou známi kříženci s. velkého se s. jižním - tito mají většinou příčnou pásku po stranách hlavy neúplnou.

Ekologie

Obývá hlavně zahrady, sady, parky a menší listnaté lesíky v nižších polohách. Hnízdí v dutinách stromů, které sám vytesává. Od poloviny dubna do konce května snáší 3-6 vajec, sedí oba rodiče 9-11 dní. Hnízdo mláďata opouštějí po 17-21 dnech, pohlavně dospívají následující rok. Nejstarší pták se dožil věku 7 roků a 4 měsíce.
Potrava je z větší části rostlinná - nejrůznější plody a semena, často vyklovává jádra z pecek. Na jaře a v létě se podíl živočišné potravy zvyšuje, sbírá housenky, kůrovce a jejich larvy a pod. Mláďata jsou zpočátku krmena hmyzem, později téměř výhradně různými plody.

Možné záměny

Je podobný ostatním druhům strakapoudů (Dendrocopos), rozdíly viz možnosti záměny u s. velkého (Dendrocopos major) a v popisu u dalších druhů.

Rozšíření

Viz taxonomie - původně obýval pouze východní oblasti areálu. Koncem 19. století se přes Bulharsko začal šířit severozápadním směrem, u nás byl poprvé zjištěn v roce 1953. Pak se postup zastavil, a teprve v 80. letech minulého století se areál rozšířil do Polska a Běloruska, v současnosti se šíření opět zastavilo. Na celém území se jedná o stálý druh, i když v zimním období jsou známy i delší přelety. Evropská populace má v současnosti více než 530 tisíc párů.
V ČR byl poprvé zjištěn v roce 1953 u Lednice, v Čechách v roce 1959 u Chotěboře. V současnosti hnízdí především na jižní Moravě, do Čech zasahuje jen okrajově. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 1000-1400 párů, vzhledem k tomu, že v terénu je těžko odlišitelný od běžného s. velkého, můžou být skutečné počty vyšší.

Význam

V Čeveném seznamu ČR je veden v kategorii EN - druh ohrožený.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Penenirmus auritus (Scopoli, 1763)

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Dendrocopos syriacus milleri Zarudny, 1909 - strakapoud jižní íránský
poddruh Dendrocopos syriacus syriacus (Hemprich & Ehrenberg, 1833) - strakapoud jižní balkánský
poddruh Dendrocopos syriacus transcaucasicus Buturlin, 1910 - strakapoud jižní kavkazský

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22681127]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Dendrocopos syriacus (Ehrenberg, 1833)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97100]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Dendrocopos syriacus (Hemprich & Ehrenberg, 1833)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22681127]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Dendrocopos syriacus (Ehrenberg, 1833)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [56226]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Dendrocopos syriacus Hemprich and Ehrenberg, 1833]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Dendrocopos syriacus (Hemprich & Ehrenberg, 1833)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Dendrocopos syriacus (Ehrenberg, 1833)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Dendrocopos syriacus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Dendrocopos syriacus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Dendrocopos syriacus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Dendrocopos syriacus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

m synonymum vzniklé chybou ve jménu (misspelling)