CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rorýs obecný
Apus apus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Apodiformes - svišťouni »  čeleď Apodidae - rorýsovití »  rod Apus - rorýs

Vědecká synonyma

Brachyapus apus

Obrázky


mládě


hnízdo

vejce

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Apus apus pekinensis - od Íránu na východ a severně po Kazachstán, jihozápadní Mongolsko a severovýchodní Čína.
Apus apus apus - Evropa mimo nejsevernějších oblastí a na východ až po předešlou ssp.
Populace z Malé Asie, Kypru a Blízkého východu jsou většinou rovněž řazeny k ssp. apus.

Velikost

Délka: 17-18,5 cm.
Rozpětí: 40-44 cm.
Hmotnost: 34-52 g.

Popis

Celý černý se světlejší skvrnou pod zobákem. Vrch těla má kovově nazelenalý, vrch křídel namodralý lesk. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Mláďata se podobají ad., ale peří mají bez lesku, světlá skvrna pod zobákem je rozsáhlejší a pera na čele, spdině těla a křídel a na vrchu těla mají světlejší okraje.

Ekologie

Původně obyvatel skal a dutých stromů. Během posledního století se stal převážně obyvatelem lidských sídlišť, včetně velkých měst.
Naši ptáci se ze zimovišť vracejí koncem dubna a v květnu. Hnízdo ze stébel, vláken, vlasů, žíní a pod. materiálů je umístěno v tmavých dutinách - u nás 90% na budovách, zbytek v budkách, ve skalách a v dutinách stromů. Hnízdní materiál ptáci slepují slinami, které na vzduchu tuhnou a hnízda jsou proto většinou pevně přilepena k podkladu. V květnu a červnu snáší 2-3(1-4)vejce, sedí oba rodiče 18-20 dní. Vývoj mláďat je velice pomalý, na hnízdě zůstávají 42-43 dní, v případě špatného počasí se vzhledem k tomu, že mláďata můžou 1-2 týdny hladovět může protáhnout až na téměř dva měsíce. Odlet do zimovišť začíná už koncem července, poslední ptáci nás opouštějí v září, pozdější pozorování jsou vzácná. Pohlavně dospívají koncem 2. roku života, nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 21 let.
Potravu tvoří výhradně členovci létající ve vzduchu, většinou do velikosti 10 mm, i když byly zjištěny i větší druhy - včely, vosy a vážky. Mláďata jsou krmena chuchvalci naloveného hmyzu slepenými slinami - obsahují 90-800(max.až 1500)jedinců.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná pouze záměna s rorýsem velkým (Tachymarptis melba) - ten je zřetelně větší a poněkud světlejší, spodek těla mimo ocasu a pásku přes hrdlo je bílý.

Rozšíření

Viz taxonomie. Početnost v Evropě (více než 7 milionu párů) se mění jen málo, v posledních 100 letech se spíše zvyšuje. Přísně tažný druh, zimující v Africe jižně od rovníku.
U nás běžně rozšířený druh od nížin až po horské boudy nad hranicí lesa - max 1310 m.n.m. na Labské boudě. Naše populace se zdají zatím být stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 60-120 tisíc párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Crataerina melbae (Rondani, 1879), Crataerina pallida (Olivier in Latreille, 1811) - ptakotrudka rorýsí

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Apus apus apus (Linnaeus, 1758) - rorýs obecný evropský

Apus apus apus - 000000000111

poddruh Apus apus pekinensis (Swinhoe, 1870) - rorýs obecný asijský

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Apus apus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22686800]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Apus apus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97070]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Apus apus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [55328]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Apus apus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Apus apus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Apus apus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Apus apus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Apus apus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Apus apus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 3
Komentáře