CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

puštík bělavý
Strix uralensis Pallas, 1771

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Strigiformes - sovy »  čeleď Strigidae - puštíkovití »  rod Strix - puštík

Další názvy

= sova bělavá

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Strix uralensis liturata - severní Evropa od Skandinávie na východ po zhruba 45 st.v.d.
Strix uralensis macroura - pohoří střední Evropy(některými autory není odlišována od předešlé)
Strix uralensis uralensis - západní Sibiř.

Dalších 7 ssp. žije dále na východ v širokém pásu středem celé Asie až do Japonska.

Velikost

Délka: 50-59 cm.
Rozpětí: 103-124 cm.
Hmotnost: 800-1100 g.

Popis

Existují dvě barevné morfy. U šedé je základní barva bělavá s nahnědlým nádechem, u hnědé okrově hnědá. Vrch těla je vždy tmavší než spodina, po celém těle jsou podélné tmavé skvrny. U kořene křídla je světlá páska. Závoj je světlý, černobíle lemovaný. Letky a ocas kouřově hnědé se světlejšími příčnými páskami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Obývá lesy pralesovitého charakteru, zejména bučiny. Hnízdí na starých dravčích hnízdech, v dutinách a ochotně obsazuje budky. Hnízdo nijak neupravuje,na stávající materiál snáší od února do dubna 1 - 6 vajec ve 3 - 5 denních intervalech. Sedí pouze samice od snesení prvního vejce, samec jí donáší potravu. Po 27 - 29 dnech sezení se postupně podle snášení vajec líhnou mláďata o která pečují oba rodiče - samec loví a samice jim potravu předává. Po 34 - 35 dnech mláďata hnízdo opouštějí a rodiče je dál ještě asi 2 měsíce krmí.
Potravu tvoří savci do velikosti veverky, ptáci do velikosti havrana, obojživelníci a velký hmyz. Loví i ve dne, v době krmení mláďat dokonce denní aktivita převažuje.

Rozšíření

Strix uralensis macroura - obývá izolované oblasti v pohořích střední Evropy. Hlavní oblast výskytu probíhá od severovýchodního Polska přes Karpaty do balkánských pohoří. V celé Evropě hnízdí méně než 140 tisíc párů (včetně S. u. liturata), populace jsou stabilní, u S. u. macroura se počty pomalu zvyšují. V celém areálu se jedná o stálý druh.
V Čechách byla vždy jedinou oblastí výskytu Šumava. Poslední hnízdění tam bylo prokázáno v roce 1922, v dalších letech ale zahnízdění jednotlivých párů nejsou úplně vyloučena. Počet pozorování stoupl v posledních desetiletích, zřejmě v návaznosti na vysazování tohoto druhu v Bavorském národním parku (dosud bylo vypuštěno kolem 140 ptáků). V roce 1995 se začalo s reintrodukcí i na české straně Šumavy, kde bylo do roku 2004 vypuštěno 66 ptáků. V současnosti na Šumavě hnízdí 10 - 20 párů.
Na Moravě bylo první hnízdění doloženo v roce 1983 v pralese Mionší v Moravskoslezských Beskydech. V současnosti hnízdí v oblasti Beskyd 15 - 20 párů. Výskyt je možný i v Bílých Karpatech, kde se vyskytuje na slovenské straně hranic.

Význam

I přes zvyšující se početní stavy je vzhledem k nízké početnosti v Červeném seznamu ČR zařazen v kategorii CR - kriticky ohrožen.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 10

poddruh Strix uralensis daurica Stegmann, 1929
poddruh Strix uralensis fuscescens Temminck & Schlegel, 1850
poddruh Strix uralensis hondoensis (A. H. Clark, 1907)
poddruh Strix uralensis japonica (A. H. Clark, 1907)
poddruh Strix uralensis liturata Lindroth, 1788 - puštík bělavý severoevropský
poddruh Strix uralensis macroura Wolf, 1810 - puštík bělavý středoevropský

Strix uralensis macroura - 0000000001 1

poddruh Strix uralensis momiyamae Taka-Tsukasa, 1931
poddruh Strix uralensis nikolskii (Buturlin, 1907)
poddruh Strix uralensis uralensis Pallas, 1771 - puštík bělavý západosibiřský

Strix uralensis uralensis - 0000000001 1

poddruh Strix uralensis yenisseensis Buturlin, 1915

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22689108]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Strix uralensis Pallas, 1771]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97048]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Strix uralensis Pallas, 1771]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [55042]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Strix uralensis Pallas, 1771]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Strix uralensis Pallas, 1771]
Datum citace: 16. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [2548:habichtskauz-strix-uralensis]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Strix uralensis Pallas, 1771]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Strix uralensis]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Strix uralensis]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Strix uralensis]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Strix uralensis]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře