CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sýček obecný
Athene noctua (Scopoli, 1769)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Strigiformes - sovy »  čeleď Strigidae - puštíkovití »  rod Athene - sýček

Vědecká synonyma

Carine noctua (Scopoli, 1769)

Další názvy

= kulíšek
= sýc obecný

Obrázky


mládě


vejce

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Athene noctua vidalii-Nizozemsko,Belgie,Francie a Pyrenejský poloostrov.
Athene noctua noctua-větší část Evropy zhruba k severnímu polárnímu kruhu.
Athene noctua indigena-většina Balkánu a dále na jih a východ přes Ukrajinu do jihozápadní Sibiře.
Dalších 9 ssp.obývá severní Afriku a Střední Asii.

Hranice mezi jednotlivými ssp.jsou značně neurčité a přechodné zóny velmi široké.Platí to i pro evropské ssp.,takže někteří autoři např.posunují hranici výskytu A.n.vidalii přes celé Německo,sever ČR a Polsko až po pobaltské státy.

Velikost

Délka: 23-28 cm.
Hmotnost: 150-265 g.

Popis

Velikosti kosa, krátký ocas a široká plochá hlava. Vrch těla je tmavohnědý s bělavými skvrnami, spodek bělavý s podélnými tmavohnědými skvrnami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Mláďata jsou světlejší, vybarvení je méně kontrastní.

Ekologie

Původně to byl obyvatel otevřené krajiny s jednotlivými stromy, parků, sadů, starých alejí a hřbitovů. V současnosti jsou nejrozšířenějším prostředím vesnická sídliště s hospodářskými budovami, místy hnízdí i ve velkých městech.
Hnízí v dutinách starých stromů, ve výklencích zdí, v kostelích, ne příliš často zahnízdí i v budkách a v zemních dutinách. V dubnu a květnu snáší 3-6 vajec v jedno až třídenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení předposledního nebo posledního vejce, nejčastěji 24-25 dní. Samice asi týden mláďata v hnízdě zahřívá, sama je krmí potravou donášenou samcem. V pozdější době už krmí oba rodiče, a to i ve dne. Hnízdo mláďata opouštějí ve věku 30-35 dní, v této době ještě nejsou plně vzletná, zdržují se v okolí hnízda a rodiče je dále krmí. Vzletnosti dosáhnou ve věku 38-46 dní. Pohlavně dospívají před dosažením 1. roku života, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 15 roků a 7 měsíců.
Potravu tvoří hlavně drobní savci, dále ostatní malí obratlovci a větší druhy hmyzu. V době krmení mláďat jsou důležitou složkou potravy žížaly.

Rozšíření

Viz taxonomie, navíc byl v roce 1906 vysazen na Novém Zélandu. Na většině území se početnost po roce 1950 silně snížila, zejména ve střední Evropě druh místy úplně vymizel.
V ČR obývá převážně otevřenou zemědělskou krajinu, v současnosti téměř výhradně okolí lidských sídel. Jako v téměř celé Evropě došlo i u nás k výraznému poklesu stavů, v letech 2001-03 byl počet odhadnut pouze na 250-500 párů a stavy patrně dále klesají.
V celém areálu stálý, ojediněle přelétavý druh.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen do kategorie EN - ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 14

poddruh Athene noctua bactriana Blyth, 1847 - sýček obecný kaspický
poddruh Athene noctua glaux (Savigny, 1809)
poddruh Athene noctua impasta Bangs & J. L. Peters, 1928
poddruh Athene noctua indigena C. L. Brehm, 1855 - sýček obecný východoevropský
poddruh Athene noctua lilith Hartert, 1913

Athene noctua lilith - 000000000101000

poddruh Athene noctua ludlowi E. C. S. Baker, 1926
poddruh Athene noctua lunellensis Mourer-Chauviré, 1975
poddruh Athene noctua noctua (Scopoli, 1769) - sýček obecný středoevropský

Athene noctua noctua - 0000000001 1

poddruh Athene noctua orientalis Severtzov, 1873
poddruh Athene noctua plumipes Swinhoe, 1870
poddruh Athene noctua saharae (O. Kleinschmidt, 1909) - sýček obecný saharský
poddruh Athene noctua somaliensis Reichenow, 1905 - sýček obecný somálský

Athene noctua somaliensis - 000000000101000

poddruh Athene noctua spilogastra (Heuglin, 1869) - sýček obecný rudomořský
poddruh Athene noctua vidalii A. E. Brehm, 1857 - sýček obecný západoevropský

Athene noctua vidalii - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22689328]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Athene noctua (Scopoli, 1769)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97046]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Athene noctua (Scopoli, 1769)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [55092]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Athene noctua Scopoli, 1769]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Athene noctua (Scopoli, 1769)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Athene noctua (Scopoli, 1769)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Athene noctua]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Athene noctua]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Athene noctua]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Athene noctua]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

vyhynulý druh/skupina