CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

výreček malý
Otus scops (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Strigiformes - sovy »  čeleď Strigidae - puštíkovití »  rod Otus - výreček

Další názvy

= výreček obecný

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Otus scops scops - severozápad Afriky a Evropa na východ po 40° v.d.
Otus scops pulchellus - dále na východ středem Asie.
Otus scops mallorcae - Pyrenejský poloostrov a Baleáry.
Otus scops cycladum - Kyklády.
Otus scops cyprius - Kypr.
Otus scops turanicus - od východního Turecka po Afghanistán.

Za ssp. tohoto druhu bývají považovány i tyto druhy: výreček jihoasijský (Otus sunia), výreček plavý (Otus brucei) a výreček africký (Otus senegalensis).

Velikost

Délka: 19-21 cm.
Rozpětí: 47-54 cm.
Hmotnost: 75-80 g.

Popis

Základní zbarvení je variabilní, od šedavě po rezavě žlutohnědou, spodina těla je vždy světlejší než vrch. Na celém těle jsou tmavé skvrny s příčným proužkováním. Závoj je světle šedý s tmavšími skvrnami. Letky a ocas mají tmavé příčné pásy, při kořeni křídla a na jeho okraji jsou světlé pásy. Na hlavě malá ouška.

Ekologie

Preferuje řídké teplomilné doubravy a habřiny v lesostepních oblastech, dále lesopastviny, staré sady a stromořadí i opuštěné stavby a periferie lidských sídel. Hnízdo si nestaví, v květnu a červnu snáší 2-8 vajec do dutin stromů, nebo do výklenků zdí, někdy používá i stará hnízda strak a dalších větších ptáků, obsazuje i budky. Sedí pouze samice 24-26 dní, po celou dobu ji samec krmí. Ve stáří 21-22 dnů mláďata opouštějí hnízdo, několik dní jsou ještě rodiči krmena v okolí. Pohlavně dospívají ve stáří 1 roku.
Potravu tvoří převážně větší druhy hmyzu, dále drobní obratlovci, měkkýši a červi.

Rozšíření

Otus scops scops - dolní polovina Evropy (Českou republikou probíhá severní hranice výskytu) mimo Pyrenejského poloostrova (O.s.mallorcae). Na východ areál pokračuje střední Asií po dolní Volhu a do Zakavkazska. V celé Evropě hnízdí více než 210000 párů. Evropské populace jsou s vyjímkou nejjižnějších částí areálu druhu tažné, zimoviště leží a Africe v oblastech mezi Saharou a rovníkem.
Z ČR jsou již od 19. století známa vzácná pozorování tohoto druhu, v převážné většině případů z jižní a střední Moravy. Poprvé bylo hnízdění doloženo až v roce 1998 v CHKO Bílé Karpaty. V současnosti u nás hnízdí do 4 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen do kategorie CR - druh kriticky ohrožený.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Otus scops cycladum (Tschusi, 1904) - výreček malý krétský
poddruh Otus scops cyprius (Madarász, 1901) - výreček malý kyperský

Otus scops cyprius - 0000000001 1

poddruh Otus scops mallorcae von Jordans, 1923 - výreček malý baleárský
poddruh Otus scops pulchellus (Pallas, 1771) - výreček malý jihosibiřský
poddruh Otus scops scops (Linnaeus, 1758) - výreček malý evropský
poddruh Otus scops turanicus (Loudon, 1905) - výreček malý předoasijský

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22688643]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Otus scops (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [97037]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Otus scops (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [54959]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Otus scops Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Otus scops (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [401:zwergohreule-otus-scops]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Otus scops (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Otus scops]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Otus scops]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Otus scops]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Otus scops]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře