CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rybák dlouhoocasý
Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Sterna - rybák

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 33-39 cm.
Rozpětí: 66-77 cm.
Hmotnost: 80-150 g.

Popis

Je velice podobný rybáku obecnému (Sterna hirundo) - rozdíly:
Svatební šat - má větší černou čepičku, která vzadu dosahuje dále na krk. Spodina těla, líce a svrchní část krku modrošedé, shora všechny letky šedé, pouze úzký černý lem tvořený špičkami krajních ručních letek. Krajní ocasní pera jsou světlejší a delší - tvoří hlubší zářez. Zobák je červený bez černé špičky.
Šat prostý - stejný jako r. obecný, zůstává rozdílná kresba křídla. Zobák i nohy černé.
Šat mláďat - jako r. obecný, ale čelo, kostřec, svrchní ocasní krovky a vnitřní rýdovací pera bílé, vrch těla většinou bez hnědé barvy - černé skvrnění je kontrastnější. Přední okraj křídla je šedý, letky světlejší než krovky. Zobák je oranžový, postupně černá, nohy oranžovočervené, rovněž s věkem černají.
Šat 1. roku - jako prostý šat dospělých.

Ekologie

Hnízdí v menších koloniích (obvykle 5-25 párů, vyjímečně až víc než 1000) na písčitých nebo kamenitých plážích, na hrázích, skalách i na lukách. Hnízdo je mělká, řídce vystlaná jamka. V květnu až červenci snáší 2(1-3)vejce, oba ptáci sedí 25-33 dní. Mláďata zůstávají asi 3 dny na hnízdě,později se ukrývají v okolí. Vzletná jsou po 21-24 dnech, většina poprvé hnízdí ve 4. roce. Nejvyšší věk je 34 let.
V potravě převažují malé ryby, méně korýši, měkkýši a hmyz. Příležitostně se živí i bobulemi.

Rozšíření

Arktický typ rozšíření, obývající cirkumpolárně celou severní část holarktické oblasti. V Severní Americe hnízdí na Aljašce a ve většině Kanady, dále ostrovy v severním Atlantiku a v Severním moři po sever Grónska a Špicberky, sever Evropy od britských ostrovů dále na východ přes Skandinávii a celé severní pobřeží Asie. Tažný druh s nejdelšími tahovými cestami ze všech ptáků. Většina zimuje v mořích obklopujících Antarktidu.
Přes naše území pravděpodobně jednotliví ptáci pravidelně protahují. Zatím od nás pochází min. 13 pozorování mezi polovinou dubna a srpnem. Vzhledem k možnosti záměny s běžnějším rybákem obecným (Sterna hirundo), bude u nás výskyt pravděpodobně častější.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
http://fkcso.sweb.cz

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Sterna paradisaea]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22694629]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96960]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [10083eb0-380e-4b95-8bb9-04f38485c61e]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [54026]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 10.2 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 1. srpen 2020
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Sterna paradisaea]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Sterna paradisaea Pontoppidan, 1763]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Sterna paradisaea]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Sterna paradisaea]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Sterna paradisaea]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Sterna paradisaea]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře