CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rybák obecný
Sterna hirundo Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Sterna - rybák

Obrázky

Sterna hirundo - rybák obecný

Autor: Richard Ford

Sterna hirundo - rybák obecný

Autor: Richard Ford

Sterna hirundo - rybák obecný

Autor: Petr Baum

Sterna hirundo - rybák obecný

Autor: Jan Jindra

Sterna hirundo - rybák obecný

Autor: Jan Jindra

mládě

vejce

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Sterna hirundo hirundo - téměř celá Evropa, sever Afriky a střed Severní Ameriky.
Sterna hirundo longipennis - východní Sibiř, na jih po Kurilské ostrovy, Sachalin a severovýchodní Čínu. Zimuje od jihovýchodní Asie po Austrálii.
Sterna hirundo tibetana - od západního Mongolska po Kašmír, Tibet a jihočínskou provincii S-čchuan. Zimuje ve východním Indickém oceánu.

Přechodné formy mezi ssp. S. h. hirundo a S. h. longipennis ze střední Sibiře mezi Obem a Zabajkalím jsou některými autory vyčleňovány do samostatné ssp. Sterna hirundo minussensis Sushkin, 1925.

Velikost

Délka: 34-37 cm.
Rozpětí: 70-80 cm.
Hmotnost: 90-175 g.

Popis

Šat svatební - černá čepička zasahuje od čela na šíji a dolů pod oko a do příuší, dolní část hlavy, strany krku a celá spodina bílé, vrch těla, křídel a kostřec šedé. Ocasní krovky a ocas bílé, pera na ocase s šedým vnějším praporem, krajní s černým. Krajní ruční letky tmavošedé, ke konci do černa, na vnitřním praporu bílé. Zobák je červený s černou špicí(ta může u některých jedinců chybět), nohy červené.
Šat prostý - jako svatební, ale bílé čelo, na zbytku čepičky někdy bílé skvrny. Tmavší přední křídelní krovky tvoří nevýraznou pásku, svrchní křídelní krovky a ocas někdy s nádechem do šeda. Zobák černý s červenou ploškou pod nozdrami a u kořene (může být i celý černý), nohy tmavěji červené.
Šat mláďat - jako šat prostý, ale čelo s hnědým skvrněním, i zbytek čepičky promísem s hnědou. Pera hřbetu a krovky s hnědorezavými koncovými skvrnami, přední krovky téměř černé - tvoří výraznou pásku na předním okraji křídla. Letky tmavošedé, loketní se světlejšími špičkami, kostřec a ocas šedavé, rýdovací pera mají tmavší okraje. Zobák masový nebo žlutooranžový s černou špičkou (postupně tmavne), nohy růžové až žlutooranžové.
Šat 1.roku - jako šat prostý, na vrchu těla ještě zůstávají některá pera z šatu mláďat.

Ekologie

Hnízdí v koloniích (samostatných i spolu s dalšími druhy rybáků nebo racků) na mořských pobřežích, ve vnitrozemí u velkých vodních nádrží i řek. Na hnízdiště přilétá v dubnu. Hnízda staví na zemi na málo zarostlých místech, často jen na naplaveném štěrku. Od konce dubna do července snáší 1-4 vejce, sedí oba ptáci (ze 3/4 času samice) 21-22 dní, při častém rušení se může sezení protáhnout až na 30 dní. Mláďata se 3-4 dny zdržují na hnízdě, později se ukrývají v okolí. Zhruba týden jsou zahřívána samicí a druhý rodič přináší potravu, později krmí oba ptáci. Vzletná jsou ve 22-28 dnech, ještě další 1-2 měsíce jsou krmena rodiči. Hnízdiště opouštějí od srpna, poslední ptáci se u nás zdržují do října. Poprvé hnízdí většina ve 3. až 4. roce, nejvyšší věk je 25 let.
Potravu tvoří především malé rybky, které loví při třepotavém letu nad hladinou ze kterého se střemhlav vrhá do vody. Menší část tvoří hmyz a korýši.

Možné záměny

Zaměnitelný s rybákem dlouhoocasým (Sterna paradisaea). Rozdíly viz tam.

Rozšíření

Sterna hirundo hirundo - prakticky celá Evropa, chybí nebo hnízdí jen vzácně na Pyrenejském poloostrově, většině vnitrozemí Skandinávie a na severovýchodě Evropy. Mimo to hnízdí na severním pobřeží Afriky a na východním pobřeží Severní Ameriky, odkud zasahuje širokým pásem do středu kontinentu. V současnosti čítá evropská populace asi 270000 párů. Výlučně tažný druh, tato ssp. zimuje převážně na západním a jihozápadním pobřeží Afriky, menší část ve Středomoří.
V ČR se jedná o pravidelně hnízdící druh, i když jen v některých oblastech - jižní Čechy, jižní Morava a Ostravsko. V současnosti se počty hnízdících párů dost výrazně zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 400-600 párů.

Význam

V Červeném seznamu je zařazen v kategorii EN - ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.Aventinum.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Sterna hirundo hirundo Linnaeus, 1758 - rybák obecný holarktický

Sterna hirundo hirundo - 0000000001 1

poddruh Sterna hirundo longipennis Nordmann, 1835 - rybák obecný východosibiřský
poddruh Sterna hirundo minussensis Sushkin, 1925
poddruh Sterna hirundo tibetana H. Saunders, 1876 - rybák obecný tibetský

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Sterna hirundo]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22694623]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Sterna hirundo Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96959]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Sterna hirundo Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [2f89b4b2-f43f-4f89-841e-c8ff8fbcb31f]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Sterna hirundo Linnaeus, 1758]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [54025]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Sterna hirundo Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Sterna hirundo Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Sterna hirundo]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Sterna hirundo Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Sterna hirundo]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Sterna hirundo]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Sterna hirundo]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Sterna hirundo]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře