CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

racek mořský
Larus marinus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Larus - racek

Málo dotčený LC

Obrázky

Larus marinus - racek mořský

Autor: Václav John

Larus marinus - racek mořský

Autor: Petr Baum

Larus marinus - racek mořský

Autor: Petr Baum

Larus marinus - racek mořský

Autor: Václav John

Larus marinus - racek mořský

Autor: Václav John

Larus marinus - racek mořský

Autor: Václav John

Larus marinus - racek mořský

Autor: Pavel Zuber

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česko, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 61-74 cm.
Rozpětí: 144-166 cm.
Hmotnost: 1000-2270 g.
Největší druh racka.

Popis

Šat svatební - vrch těla a křídel černošedé, hlava, krk, spodina těla a ocas bílé. Špička křídla černá, letky s bílými špičkami. Zobák je bledě žlutý s červenou skvrnou v ohbí dolní čelisti, nohy růžové nebo žluté.
Šat prostý - stejný jako svatební, ale má jemné hnědé pružky na hlavě a našedlou spodní část zadní strany krku.
Šat mláďat - Přední část hlavy a krku bělavé, zadní tmavě proužkované. Spodina těla hnědě skvrnitá, pera na hřbetě a křídelní krovky hnědočerné s širokými bílými lemy tvoří šachovnicový vzor, ruční letky mají černé konce. Na ocase přerušovaná hnědá koncová páska. Zobák je hnědočerný s bílou špičkou, nohy masové.
Šat 1.roku - jako u mláďat, ale hlava a tělo bělejší, hřbet tmavší.
Šat 2.roku - jako předchozí, ale má první šedá pera na hřbetu, kresba hřbetu již není šachovnicová, ale hustě proužkovaná.
Šat 3.roku - jako dospělí, ale křídla svrchu promísena hnědou barvou, na ocase tmavé skvrny.
Někdy ještě ve 4.roce nese opeření znaky nedospělosti.

Ekologie

Nejčastěji hnízdí v menších koloniích na skalních útesech společně s racky stříbřitými (Larus argentatus), běžně i jednotlivé páry v koloniích jiných druhů. Hnízdo bývá značně velké, postavené z chaluh a trávy. Od poloviny dubna do konce června snáší nejčastěji 3(1-5) vejce, na snůšce se oba rodiče střídají 26-28 dní. Mláďata se líhnou v jednodenních intervalech, oba rodiče o ně pečují 7-8 týdnů. Pohlavní dospělosti dosahují ve 3. - 4. roce života, nejvyšší věk je téměř 20 let.
Potrava je z větší části živočišná - ryby, aktivně loví savce a ptáky (běžně buřňáci, papuchalkové, hlodavci, králíci), mořští bezobratlí, hmyz. Běžně požírá i odpadky a mršiny, méně semena a plody rostlin. Loví přímo ve vzduchu i na zemi, často odebírá potravu jiným ptákům.

Rozšíření

Hnízdí na východním pobřeží USA, na jihu Grónska, na Islandu, Špicberkách, na pobřeží Skandinávie a severozápadní Evropy. Jižnější populace jsou stálé nebo potulné, populace hnízdící na sever od polárního kruhu se na zimu stahují jižněji. Areál druhu se ve 20. století výrazně rozšířil na jih i na sever, zvyšuje se i početnost. I když do vnitrozemí zaletuje vzácně, v návaznosti na šíření druhu se u nás od poloviny 80. let minulého století objevuje každoročně. Vyskytnout se u nás může po celý rok, nejvyšší počet pozorování pochází z listopadu. Obvykle jsou pozorováni jednotliví ptáci, vzácně dva jedinci, 1x tři.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Larus marinus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22694324]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Larus marinus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96944]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Larus marinus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53974]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Larus marinus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 10.2 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Larus marinus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 1. srpen 2020
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Larus marinus]
Datum citace: 26. duben 2013
DE Zootier-Lexikon [7057:mantelmoewe-larus-marinus&Itemid=647]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon [jako Larus marinus]
Datum citace: 7. leden 2021
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Larus marinus Linnaeus, 1758]
EN Pons J.-M. , Hassanin A., Crochet P.-A. (2005): Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers, Molecular Phylogenetics and Evolution Volume 37, Issue 3, Pages 686-699 [jako Larus marinus]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Larus marinus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Larus marinus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Larus marinus]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Larus marinus]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře