CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

racek bělohlavý
Larus cachinnans Pallas, 1811

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Larus - racek

Vědecká synonyma

Larus argentatus cachinnans Pallas, 1811
Larus cachinnans cachinnans Pallas, 1811

Další názvy

= racek bělohlavý černomořský
= racek stříbřitý jižní
= racek stříbřitý pontický
= racek šedopláštíkový

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Vytváří řadu velmi si podobných forem či poddruhů, které někteří vědci občas vyčleňují buď jako samostatné druhy, nebo na ně nahlížejí jako na komplex druhů spadající pod Larus cachinnans. U racka bělohlavého se můžeme setkat s rozlišením na tyto formy/poddruhy: michahellis, atlantis, cachinnans, ponticus, barabensis a mongolicus.
Jako samostatná ssp. byl dříve uváděn i r. středomořský (Larus michahellis). Poddruh L. c. atlantis je nyní řazen jako Larus michahellis atlantis.

Velikost

Délka:52-58 cm.
Rozpětí:120-140 cm.
Hmotnost:680-1200 g.

Popis

Šat svatební - podobný r. stříbřitému (Larus argentatus), ale má tmavší vrch těla a křídel. Krajní ruční letka má bílý jazyk zasahující daleko ke špičce, i další krajní ruční letky mají bílé skvrny. Zobák žlutý s červenou skvrnou před špicí dolní čelisti, nohy žluté.
Šat prostý - jako svatební,někdy slabé šedohnědé proužky v týlu a na šíji.Nohy můžou být masové.
Šat mláďat - jako u r. stříbřitého s těmito rozdíly: hlava, brada a přední část krku bílé, pouze s jemnými proužky za okem, spodina těla bělejší, mimo hrudní pásku, boky a slabiny méně skvrnitá. Ruční letky velmi tmavé, na vnitřních šedohnědé skvrny. Vnitřní velké loketní krovky po obvodu s bílými skvrnami, vnější krovky a ramenní letky se světlými lemy, spodní křídelní krovky bílé s tmavými skvrnami na špičkách per. Kostřec a rýdovací pera řídce skvrnité, ocasní páska se směrem ven zužuje, na krajních rýdovacích perech může chybět. Zobák černý, nohy masové.
Šat 1. roku - jako mladí, ale hlava a spodina ještě méně skvrnité. Hřbetní pera šedavá s tmavými skvrnami u špičky a podél ostnu. Zobák černý.
Šat 2. roku - křídla jako juv. často s perličkou na krajní letce, hřbet a lopatky šedé, šedé jsou i některé křídelní krovky. Uvnitř ocasní pásky světlé skvrny. Hlava a spodek těla bílé, jemné šedohnědé proužky na dolní části šíje, odtamtud zasahují na strany hrudi. Spodní křídelní krovky čistě bílé. Nohy můžou už být žluté, zobák růžový se širokou černou páskou na špičce.
Šat 3. roku - jako dospělí, ale zůstávají zbytky proužkování na šíji, vnější ruční krovky černé, některé loketní krovky s tmavými středy, zbytky ocasní pásky. Zobák žlutý s úzkou černou páskou na špičce.

Ekologie

Hnízdí na mořských pobřežích, ve vnitrozemí u velkých vodních ploch. Vytváří kolonie (až 8000 hnízd), někdy i uvnitř kolonií jiných druhů. Hnízda staví na zemi, často poblíž keřů, místy hnízdí i na střechách budov. Od poloviny března snáší většinou 2-3 vejce, oba ptáci na nich sedí 26-29 dní. Mláďata se ukrývají v blízkosti hnízda, vzletná jsou ve věku 6-7 týdnů.
Potravu tvoří ryby, bezobratlí, malí savci, ptačí vejce a mláďata i mršiny a odpadky.

Rozšíření

Hnízdí od severního pobřeží Černého moře na východ přes severní Kaspické moře po východní Kazachstán. Od 70. let minulého století se početnost v Evropě zvyšuje, rozšiřuje se i areál druhu jak na západ po pobřeží, tak i do vnitrozemí. V současnosti hnízdí v Evropě více než 350000 párů. Populace jsou částečně stálé, zbytek zimuje od východního Středomoří na východ, část ptáků táhne západním směrem až do oblastí kolem Lamanšského průlivu a přilehlého vnitrozemí, k jihu až do Francie a Švýcarska.
V ČR bylo poprvé hnízdění doloženo v r. 1990 na nádrži Nové Mlýny. Další pár zahnízdil tamtéž až v r. 1996, od té doby hnízdí každoročně do 5 párů. Mimo hnízdění přes naše území pravidelně protahuje, výraznější je podzimní tah s max. počty v listopadu. Na nezamrzlých tocích u nás každoročně i několik desítek ptáků zimuje.

Význam

V Červeném seznamu je zařazen do kategorie VU - zranitelný druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.Aventinum.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22735929]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Larus cachinnans Pallas, 1811]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96940]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Larus cachinnans Pallas, 1811]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53983]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Larus cachinnans Pallas, 1811]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Larus cachinnans Pallas, 1811]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Larus cachinnans Pallas, 1811]
EN Pons J.-M. , Hassanin A., Crochet P.-A. (2005): Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers, Molecular Phylogenetics and Evolution Volume 37, Issue 3, Pages 686-699 [jako Larus cachinnans]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Larus cachinnans]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Larus cachinnans cachinnans]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Larus cachinnans]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Larus cachinnans]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Larus argentatus cachinnans]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 3