CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

racek stříbřitý
Larus argentatus Pontoppidan, 1763

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Larus - racek

Obrázky

Larus argentatus argentatus - racek stříbřitý severoevropský

Larus argentatus argentatus - racek stříbřitý severoevropský

Autor: Milan Kořínek

Larus argentatus argentatus - racek stříbřitý severoevropský

Larus argentatus argentatus - racek stříbřitý severoevropský

Autor: Milan Kořínek

Larus argentatus argentatus - racek stříbřitý severoevropský

Larus argentatus argentatus - racek stříbřitý severoevropský

Autor: Milan Kořínek

Larus argentatus - racek stříbřitý

Autor: Petr Baum

mládě


Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česko, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Larus argentatus argenteus - Island, Faerské ostrovy, Irsko, Británie, západní Francie a pobřeží Severního moře po severozápadní Německo. Tato ssp. je stálá, pouze někteří ptáci se na zimu stahují poněkud jižněji.
Larus argentatus argentatus - sever Evropy.

Velikost

Délka: 54-60 cm.
Rozpětí: 123-148 cm.
Hmotnost: 700-1500 g.

Popis

Šat svatební - hlava, krk, spodina těla a ocas bílé, hřbet a vrch křídel světle šedomodré. Krajních 5 ručních letek se zmenšující se černou špičkou. Zobák je žlutý s bělavou špicí a červenou skvrnou na ohbí dolní čelisti, nohy růžové nebo žluté.
Šat prostý - stejný, pouze na hlavě a krku jsou šedohnědé skvrny, bílé zůstává jen čelo a hrdlo.
Šat mláďat - většina těla hnědá s bílým skvrněním. Spodek těla bílý hustě hnědě skvrnitý, na bradě a hrdle skvrny řídké. Kostřec bílý s hnědými páskami, ocas bílý, hnědě proužkovaný s širokou černohnědou páskou na konci. Loketní a krajní ruční letky a krovky černohnědé, vnitřní ruční letky a krovky hnědé s tmavšími konci a lemy. Zobák hnědočerný se světlejším kořenem, nohy hnědorůžové.
Šat 1. roku - jako mladí,ale hlava a krk bělejší,pera na hřbetě a lopatkách proužkovaná.Zobák světle hnědý s tmavou špičkou.
Šat 2. roku - hlava,spodina těla a kostřec ještě bělejší, na hřbetě se objevují šedá pera jako u dospělých.
Šat 3. roku - jako dospělí,ale ocas s tmavými skvrnami, rozsah černého zbarvení na koncích křídel větší. Černé krajní ruční krovky a křidélko, některé z loketních krovek a letek s tmavými středy. Zobák žlutý se širokou černou páskou u špičky.

Ekologie

Převážně se vyskytuje na mořském pobřeží, ve vnitrozemí na velkých jezerech a řekách. Hnízdí v koloniích, velká hnízda z trávy a mechů bývají na útesech, písčitých plážích, na ostrovech ale i na budovách. V květnu až červenci snáší 3( 2-4) vejce, sedí oba rodiče 23-28 dní. Ve stáří 35-40 dní jsou mláďata vzletná, hnízdit začínají ve 3. - 7. roce. Kroužkovaný pták se dožil 36 let, nejvyšší věk u ptáka v zajetí je 49 let.
Potrava je velmi rozmanitá - ryby, hmyz, červi, mořští bezobratlí i plody rostlin. Často sbírá odpadky na smetištích, nebo v okolí rybářských lodí.

Rozšíření

Larus argentatus argentatus - hnízdí v Dánsku, Skandinávii, Finsku a severozápadním Rusku po poloostrov Kanin. Jižní hranice hnízdišť probíhá severním Německem, Polskem, pobaltskými republikami a Běloruskem. Během 20. století se pomalu šíří do vnitrozemí. Většina populací je tažná, zimují na Baltském, popř. východní populace na Severním moři. Do vnitrozemí zaletují poměrně řídce, jednotliví ptáci se ale můžou objevit až ve Středomoří.
U nás je významné pohnízdní shromaždiště na Karvinsku, od června do listopadu se tam sdružuje až několi set jedinců (max. v září 1998 1670 ex.). Na ostatním území republiky nepravidelně protahuje i zimuje. Druh je u nás možno pozorovat celoročně, ale nehnízdí.

Chov

Racci jsou nejčastěji chovanými zástupci řádu dlouhokřídlých. Chovají se ve voliérách a na rybníčcích s většími druhy vodních ptáků nebo jinými stejně velkými druhů racků. Menší zástupce s nimi nelze společně umisťovat, aby se nestali jejich kořistí. V jedné voliéře je možné chovat i více párů racků. Pouze v období rozmnožování je vhodnější je chovat odděleně. Jinak se musí prostor voliéry co nejvíce rozčlenit, aby ptáci měli dostatek klidu na hnízdění. V zajetí se rozmnožují pravidelně. Hlavní rozmnožovací sezóna nastává od března do června. Samice snáší 2-3 vejce, na kterých sedí čtyři týdny. Mláďata se líhnou poměrně vyspělá. Brzo opouští hnízdo, ale rodiče je ještě dlouho krmí. Ve dvou měsících se mladí ptáci osamostatňují. Ti jsou hnědavě zbarvení. Až ve dvou letech se přebarvují do šatu dospělých. Dožívají se dvaceti až třiceti roků. Na krmení se jim podávají ryby, myši, kuřata, nakrájené hovězí maso a míchanice z masa, zeleniny, ovesných vloček, vajec, tvarohu a vařené rýže.

Literatura

Hudec K. (ed) (2005): Fauna ČR, Ptáci 2/II, Academia, Praha
Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Zařazené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Larus argentatus argentatus Pontoppidan, 1763 - racek stříbřitý severoevropský

Larus argentatus argentatus - 0000000001 1

poddruh Larus argentatus argenteus C. L. Brehm & Schilling, 1822 - racek stříbřitý západoevropský

Larus argentatus argenteus - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Larus argentatus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [62030608]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Larus argentatus Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96938]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Larus argentatus Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53982]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Larus argentatus Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 10.2 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Larus argentatus Pontoppidan, 1763]
Datum citace: 1. srpen 2020
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Larus argentatus]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Larus argentatus Pontoppidan, 1763]
EN Pons J.-M. , Hassanin A., Crochet P.-A. (2005): Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers, Molecular Phylogenetics and Evolution Volume 37, Issue 3, Pages 686-699 [jako Larus argentatus]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Larus argentatus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Larus argentatus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Larus argentatus]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Larus argentatus]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1