CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

racek žlutonohý
Larus fuscus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Larus - racek

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Larus fuscus heuglini - sever Ruska od poloostrova Kola na východ po Tajmyr,některými autory je uznáván jako samostatný druh.
Larus fuscus fuscus - pobřeží Skandinávie,Bílé moře.
Larus fuscus graellsii - Island, Faerské ostrovy, Britské ostrovy, sever Francie a Pyrenejského poloostrova.
Larus fuscus intermedius - pobřeží Nizozemska, Dánska a jižního Norska, některými autory je považován za přechodnou formu mezi ssp.fuscus a graellsii.
Larus cachinnans barabensis - stepi Střední Asie.

Velikost

Délka: 48-56 cm.
Rozpětí: 117-134 cm.
Hmotnost: 550-1180 g.

Popis

Šat svatební - hlava, krk, spodina těla, kostřec a ocas bílé. Hřbet a vrch křídel černošedé, krajní ruční letky na koncích a černou kresbou. Zobák je žlutý s červenou skvrnou na ohbí dolní čelisti, nohy žluté.
Šat prostý - stejný jako svatební, ale na šíji tmavohnědé skvrny, nevýrazné skvrnění také kolem oka.
Šat mláďat - hlava a hrdlo bílé s tmavým proužkováním kolem oka, krk a spodek těla bělavé s hustým šedohnědým skvrněním. Na hřbetě a lopatkách šupinovitá kresba, kostřec bílý s řídkými tmavšími skvrnami, ocas mimo kořenů rýdovacích per černohnědý. Křídla celkově tmavá. Zobák černý, nohy hnědorůžové.
Šat 1. roku - jako mladí, ale světlejší hlava a krk. Zobák s růžovým zabarvením u kořene, nohy s příměsí žluté barvy.
Šat 2. roku - Křídla a ocas jako mladí, hlava, krk a spodina bělejší, hřbet černošedý.
Šat 3. roku - jako dospělí, ale tmavé zbarvení vrchu není souvislé, je promísené světlejšími lemy některých per.

Ekologie

Hnízdí v malých koloniích na pobřežích moře i vnitrozemských vod. Hnízda jsou umístěna na zemi, méně často na útesech nebo i na budovách. V květnu až červenci snáší 3(1-4) vejce, oba rodiče se na snůšce střídají 24-27 dní a dalších 30-40 dní o mladé pečují. Poprvé hnízdí obvykle ve 4. roce života, nejvyšší věk až 26 let.
Potrava je velice rozmanitá, ve velké míře plody rostlin, dále ryby, měkkýši, hmyz, červi a korýši. V menší míře loví i malé ptáky a savce, živí se i na skládkách odpadů. Velkou část potravy získává napadáním jiných ptáků a odebíráním kořisti.

Rozšíření

Larus fuscus fuscus - Hnízdí v severním Norsku, v oblasti Baltského moře v Dánsku, Švédsku, Estonsku a Finsku a dále na západě poloostrova Kola a v západním Bílém moři. Tažný druh, hlavní zimoviště leží v okolí Rudého moře.
Protahuje pravidelně v nevelkých počtech přes naše území. Jarní tah probíhá od března a vrcholí v dubnu, podzimní tah je méně výrazný, probíhá od září do listopadu. Na tahu se většinou objevují menší hejnka až do 15 ex. Malý požet ptáků se u nás objevuje i v letních měsících, vyjímečně u nás i jednotliví ptáci přezimují.
Na našem území je možný i vzácný výskyt ssp. Larus fuscus heuglini.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 5

poddruh Larus fuscus barabensis H. Johansen, 1960 - racek žlutonohý středoasijský
poddruh Larus fuscus fuscus Linnaeus, 1758 - racek žlutonohý skandinávský

Larus fuscus fuscus - racek žlutonohý skandinávský

poddruh Larus fuscus graellsii A. E. Brehm, 1857 - racek žlutonohý anglický

Larus fuscus graellsii - racek žlutonohý anglický

poddruh Larus fuscus heuglini Bree, 1876 - racek žlutonohý západosibiřský
poddruh Larus fuscus intermedius Schiøler, 1922 - racek žlutonohý severomořský

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [96936]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Larus fuscus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Larus fuscus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Larus fuscus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [3231]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Larus fuscus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Larus fuscus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Australian Faunal Directory [e584452b-275b-4683-b8bb-3b2fc57af906]

ABRS (2009-2015): Australian Faunal Directory [http://www.environment.gov.au/biodiversi...], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Larus fuscus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 7. únor 2015
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Larus fuscus Linnaeus, 1758]
EN Pons J.-M. , Hassanin A., Crochet P.-A. (2005): Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers, Molecular Phylogenetics and Evolution Volume 37, Issue 3, Pages 686-699 [jako Larus fuscus]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Larus fuscus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Larus fuscus]
Datum citace: 7. duben 2013
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Larus fuscus]
Datum citace: 25. leden 2009
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Larus fuscus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře