CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

racek bouřní
Larus canus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Larus - racek

Obrázky


mládě

lebka

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Larus canus canus - viz rozšíření.
Larus canus heinei - na východ od Baltského moře po poříčí Leny.
Larus canus kamtschatschensis - východněji od předešlé ssp. až po Kamčatku. Zimuje na pacifických březích Asie po jižní Čínu.
Larus canus brachyrhynchos - severozápad Kanady a USA. Zimuje při západním pobřeží Severní Ameriky na jih po Kalifornii.

Velikost

Délka: 40-46 cm.
Rozpětí: 100-115 cm.
Hmotnost: 300-550 g.

Popis

Šat svatební - hlava, krk, spodina těla, kostřec a ocas bílé, hřbet, lopatky a vrch křídel šedé. Ruční letky se zmenšující se černou kresbou a bílými špičkami, ty jsou i na loketních letkách. Zobák je žlutozelený, u špičky žlutější, žlutozelené jsou i nohy.
Šat prostý - jako svatební, ale hlava a krk jemně šedohnědě proužkované. Nohy modrošedé až žlutozelené, na zobáku úzká černá páska u špičky.
Šat mláďat - temeno, týl a strany hlavy šedohnědé, bíle skvrněné, před okem tmavá skvrna. Pera hřbetu a lopatek hnědá se světlejšími lemy, kostřec a svrchní ocasní krovky bílé. Spodina těla bílá, hrdlo, prsa, boky, podpaždí a podocasní krovky hnědě skvrnité. Ocas bílý se širokou černohnědou páskou. Vnější ruční letky černohnědé, směrem dovnitř se zvětšuje rozsah hnědošedého zbarvení. Vnější loketní letky šedé s hnědou skvrnou u špičky, vnitřní hnědé, ostatní přechodné. Velké loketní krovky šedé s bílou špičkou, ostatní hnědé se světlými lemy, ruční krovky černohnědé. Spodek křídla hnědý s bílými skvrnami. Zobák černý s masovým kořenem, rozsah černé barvy se postupně zmenšuje, nohy masové.
Šat 1. roku - jako u mláďat, ale většina per na hřbetě šedá.
Šat 2. roku - jako dospělí, ale černohnědé vnější ruční krovky a křidélko, na těle můžou ještě být jednotlivá pera z šatu mláďat.
Šat 3. roku - jako dospělí, ale na některých ručních krovkách může být černá kresba.

Ekologie

Většinou hnízdí na mořských pobřežích a ostrůvcích, častěji než jiné druhy mořských racků i ve vnitrozemí na velkých vodních nádržích a řekách. Většinou hnízdí v malých koloniích do 10 párů, někdy jen jednotlivé páry, ale ze Skotska jsou známy i kolonie až 24500 párů. Hnízdo staví na zemi, někdy používá i stará hnízda na stromech. V květnu a červnu snáší 3(2-5) vejce, oba ptáci sedí 22-28 dní. Vylíhlá mládata po 3-5 dnech opouštějí hnízdo a jsou rodiči krmena v okolí. Vzletná jsou asi ve 35 dnech, pohlavně dospívají ve 2. - 4. roce života. Nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 26 let.
Hlavní část potravy tvoří hmyz, žížaly, další vodní i suchozemští bezobratlí a malé ryby. Dokáže ulovit i malé ptáky a savce. Malou část potravy tvoří rostliny, např. třešně.

Rozšíření

Larus canus canus - celá severní polovina Evropy, jednotlivé páry hnízdí i ve zbytku kontinentu. V současnosti v Evropě hnízdí cca 600000 párů. Převážně tažný druh, posunující se v zimě k jihu, stále větší počty zimují ve vnitrozemí.
U nás až do 80. let minulého století pouze jako protahující a zimující druh. První hnízdění bylo prokázáno v roce 1986 na Nových Mlýnech. V současnosti u nás hnízdí každoročně, v letech 2001-2003 2-4 páry, většinou na jižní a severovýchodní Moravě. Vyskytuje se u nás celoročně, nejvyšší počty v zimních měsícich - každoročně u nás zimuje až několik tisíc ptáků.

Význam

V Červeném seznamu je zařazen v kategorii VU - zranitelný druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Larus canus brachyrhynchus Richardson, 1831 - racek bouřní severoamerický

Larus canus brachyrhynchus - 0000000001 1

poddruh Larus canus canus Linnaeus, 1758 - racek bouřní severoevropský
poddruh Larus canus heinei Homeyer, 1853 - racek bouřní západosibiřský
poddruh Larus canus kamtschatschensis Bonaparte, 1857 - racek bouřní východosibiřský

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Larus canus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22694308]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Larus canus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96935]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Larus canus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [c11760fd-ac56-4771-951b-05b510239cc1]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Larus canus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53970]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Larus canus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Larus canus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Larus canus Linnaeus, 1758]
EN Pons J.-M. , Hassanin A., Crochet P.-A. (2005): Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers, Molecular Phylogenetics and Evolution Volume 37, Issue 3, Pages 686-699 [jako Larus canus]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Larus canus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Larus canus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Larus canus]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Larus canus]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře