CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

racek černohlavý
Ichthyaetus melanocephalus (Temminck, 1820)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití »  rod Ichthyaetus

Vědecká synonyma

Larus melanocephalus Temminck, 1820

Málo dotčený LC  jako Larus melanocephalus

Obrázky

Ichthyaetus melanocephalus - racek černohlavý

Autor: Richard Ford

Ichthyaetus melanocephalus - racek černohlavý

Autor: Richard Ford

Ichthyaetus melanocephalus - racek černohlavý

Autor: Richard Ford

Ichthyaetus melanocephalus - racek černohlavý

Autor: Richard Ford

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 37-40 cm.
Rozpětí: 94-102 cm.
Hmotnost: 215-350 g.

Popis

Šat svatební - hlava, hrdlo a horní část krku černé, nad a pod okem bílé srpky. Zbytek krku, spodina těla, kostřec a ocas bílé. Vrch těla a křídel světle šedý, ruční letky bělošedé, směrem ke špičce přecházejí do čistě bílé barvy. Krajní ruční letka má úzký černý lem, loketní letky světle šedé s bílými špičkami. Zobák je červený s černou předkoncovou páskou a často se žlutou špičkou,nohy červené.
Šat prostý - jako předešlý, ale hlava je bílá s černou skvrnou před okem a černým proužkováním kolem oka, které pokračuje až do týlu. Zobák i nohy jsou tmavočervené až černavé.
Šat mláďat - hlava a krk šedohnědé s bílými špičkami per, hřbet, lopatky a menší křídelní krovky hnědočerné, pera mají bělavé lemy. Kostřec je šedý, hnědě skvrnitý, hruď a boky hnědé, rovněž s bílými lemy per, zbytek spodiny těla bílý. Svrchní ocasní krovky bílé s hnědými skvrnami na špičkách, ocas bílý s hnědou páskou. Ruční letky a krovky a loketní letky tmavohnědé se širokými bílošedými špičkami a lemy, velké loketní krovky světle šedé. Zobák je černohnědý, později se žlutooranžovým kořenem,nohy hnědé.
Šat 1. roku - hlava a tělo jako dospělí,křídla a ocas jako mladí.
Šat 2. roku - jako dospělí, ruční letky mají zmenšující se černou kresbu na špičkách.

Ekologie

Hnízdí ve velkých koloniích(u nás vzhledem k malým počtům jednotlivé páry v koloniích racka chechtavého(Larus ridibundus))na mořských pobřežích a v ústích řek,ve vnitrozemí u větších vodních ploch i v mokřadech. Do hnízd umístěných na zemi snáší samice v květnu a červnu většinou 3 vejce, oba rodiče se na snůšce střídají 23-26 dní. Mláďata po vylíhnutí setrvávají několik dní na hnízdě a později se ukrývají v okolí - vzletná jsou ve 35-40 dnech stáří. Poprvé hnízdí ve 2. - 3. roce života, nejvyšší zjištěný věk je 15 let.
V době hnízdění se živí převážně vodním i suchozemským hmyzem, plži a v menší míře i rybami, hlodavci, někdy požírají i mláďata rybáků nebo jiných racků. V zimě a na tahu jsou hlavní součástí potravy ryby, přiživují se i na skládkách odpadů. Rostlinnou potravu vyhledává vyjímečně.

Možné záměny

Podobný racku chechtavému (Larus ridibundus), je ale poněkud větší a má širší křídla a ve všech šatech mohutnější zobák. Dospělí ptáci jsou snadno odlišitelní podle zářivě bílých špiček křídel. Hlava je černá (u r. chechtavého hnědá), černá barva navíc zasahuje vzadu více do týlu, jasně jsou viditelné bílé skvrny nad a pod okem.

Rozšíření

Hnízdí roztroušeně v celé jižnější části Evropy od Velké Británie po Kaspické moře,na sever po Moskevskou oblast a jižní Pobaltí. Od 70. let minulého století se početnost v celém areálu zvyšuje,v současnosti v Evropě hnízdí více než 120000 párů. Převážně tažný druh, většina zimuje ve Středomoří a podél atlantského pobřeží Afriky až po Senegal.
V ČR byl druh poprvé pozorován v srpnu 1962, první hnízdění bylo zaznamenáno v roce 1967 na Lednicku. Opět prokazatelně vyhnízdily 4 páry na údolní nádrži Nové Mlýny až v r. 1983. V souvislosti se zvyšováním počtů v Evropě se v dalších letech počty pozorovaných ptáků i počet zahnízdění zvyšoval i u nás. Maximální počet párů u nás hnízdil v r. 2000 - 35 párů. V letech 2001 - 2003 u nás hnízdilo 12 - 23 párů, početnost se bude pravděpodobně i dále zvyšovat.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22694443]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Larus melanocephalus Temminck, 1820]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96926]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Larus melanocephalus Temminck, 1820]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Gill F., Donsker D. & Rasmussen P. (eds): IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Ichthyaetus melanocephalus (Temminck, 1820)]
Datum citace: 4. prosinec 2021
EN del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Larus melanocephalus Temminck, 1820]
Datum citace: 28. listopad 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Larus melanocephalus Temminck, 1820]
EN Pons J.-M. , Hassanin A., Crochet P.-A. (2005): Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers, Molecular Phylogenetics and Evolution Volume 37, Issue 3, Pages 686-699 [jako Ichthyaetus melanocephalus]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Ichthyaetus melanocephalus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Larus melanocephalus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Larus melanocephalus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře