CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pisík obecný
Actitis hypoleucos (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Scolopacidae - slukovití »  rod Actitis - pisík

Vědecká synonyma

Tringa hypoleucos Linnaeus, 1758
Tringoides hypoleucus Sharpe, 1896
Actitis hypoleuca (Linnaeus, 1758)
Actites hypoleucos (Linnaeus, 1758)
Tringa aurita Latham, 1801
Actitis empusa Gould, 1848

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 18-21 cm.
Rozpětí: 32-35 cm.
Hmotnost: 45-80 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvená stejně. Vrchní strana je tmavohnědá se slabým leskem. Bělavý nadoční proužek, od kořene zobáku se přes oko táhne tmavohnědý pruh. Hrdlo a břicho bílé, bez skvrn. V letu nápadná bílá páska v křídle. V prostém šatu je zbarven podobně, pera na hřbetě, na temeni hlavy a v týlu nemají tmavší proužky.
Zobák je tmavohnědý až černý, u kořene spodní čelisti světlejší, stejně dlouhý jako hlava. Nohy šedé až šedozelené, oproti většině bahňáků krátké.

Ekologie

Hnízdí jednotlivě u řek a potoků s kamenitými a písčitými břehy, kde se tvoří náplavy a ostrůvky. Vzácně zahnízdí i u stojatých vod, hlavně písníků, štěrkovišť a údolních nádrží. Hnízdo je umístěno na zemi, ukryto v nízkém porostu. Od května snáší obvykle 4 vejce, sedí oba rodiče 20-23 dní. Několik hodin po vylíhnutí jsou mláďata odvedena z hnízda. Asi po 20 dnech poletují, v jednom měsíci jsou samostatná a rodinky se rozpadají. Nejvyšší zjištěný věk je téměř 11 let.
Potrava je z velké části živočišná - hmyz a jeho larvy, měkkýši, červi, korýši a malí obojživelníci. Z rostlinné potravy zjištěny řídce úlomky vodních rostlin.

Rozšíření

Palearktický druh hnízdící v boreálním a mírném pásmu Evropy a Asie. Je tažný, v malém počtu zimuje již v západní Evropě. Hlavní zimoviště leží v tropické Africe, Přední a jižní Asii, Indonésii a Austrálii.
V ČR místy běžně hnízdící druh od nížin do cca 750 m. n m. Početnost od západu k východu stoupá, na Moravě jde o běžnější druh než v Čechách. Počet hnízdících párů je u nás odhadován na 400-800. Pravidelně se u nás vyskytuje i na tahu, velmi výrazný je letní tah vrcholící v červenci a srpnu. Poslední ptáci protahují do konce listopadu, bylo ale zaznamenáno i několik zimních výskytů.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Actitis hypoleucos]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [3027]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Actitis hypoleucos Linnaeus, 1758]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Fauna Europaea 2.4 [96856]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Actites hypoleucos (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [40edb8f3-9bf2-40f9-b261-1d53648f3056]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Actitis hypoleucos (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53912]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Actitis hypoleucos Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Actitis hypoleucos (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Actitis hypoleucos (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Actitis hypoleucos]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Actitis hypoleucos]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Actitis hypoleucos]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře