CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

vodouš rudonohý
Tringa totanus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Scolopacidae - slukovití »  rod Tringa - vodouš

Vědecká synonyma

Scolopax totanus Linnaeus, 1758

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Tringa totanus robusta - Island, Faerské ostrovy.
Tringa totanus totanus - Evropa zhruba od V.Británie po Ural.
Tringa totanus ussuriensis - oblast východně od Uralu.

Další tři ssp. ve střední a východní Asii.

Velikost

Délka: 25-30 cm.
Rozpětí: 47-53 cm.
Hmotnost: 120-130 g.

Popis

Velikost kosa, má dlouhé červené nohy, delší krk a černý, u kořene červený zobák delší než hlavu. Vrch těla je světle hnědý, břicho bílé, celý tmavě kropenatý. Za letu shora bílé loketní letky a konce vnitřních ručních letek, tyto tvoří na zadním okraji křídla výrazný bílý pruh. Má bílý i kostřec a spodní část zad. V prostém šatu je poněkud světlejší, s méně výrazným skvrněním.

Ekologie

V době hnízdění vyhledává vlhká místa s nízkou vegetací - mokré louky, okraje rybníků, nebo dna rybníků vypuštěných. Hnízdí jednotlivě, i když na vhodných místech mívá sklon hnízdit více párů pohromadě. Hnízdo je vždy na zemi, jen slabě vystlané materiálem z okolí. Od konce března snáší téměř vždy 4 vejce, při sezení se střídají oba rodiče 23(21-28)dní. Mláďata jsou hned po oschnutí odvedena z hnízda, kolem 1 měsíce poletují a postupně se osamostatňují. Nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je více než 14 let.
Potrava je z větší části živočišná - hmyz ,měkkýši, korýši, červi a pavouci, menší část rostlinná - semena a části trav a řas.

Rozšíření

Tringa totanus totanus - ve většině evropského areálu počty vlivem meliorací a vysoušení vlhkých luk klesají, přesto se v posledních desetiletích šíří místy i do západní Evropy. Mimo nejjižnější populace jsou tažní, zimují od Středomoří po rovníkové pásmo v západní Africe.
V ČR místy vzácně hnízdí a nehojně protahuje. Hlavními hnízdními oblastmi u nás jsou hlavně jihočeské rybniční pánve, dále Ostravsko a jižní Morava. Stavy klesají i u nás,při prvním sčítání hnízdních populací v 70. letech min. století u nás hnízdilo 80-150 párů, kolem roku 2000 už jen 25-40 párů.
Jarní tah se u nás projevuje daleko silněji než podzimní. První ptáci se objevují od začátku března, nejvyšší stavy jsou od konce března do začátku května. Hnízdiště naši ptáci opouštějí už od konce června a do konce srpna mizí všichni. Ptáci ze severnějších hnízdiěť přes naše území protahují vyjímečně až do konce listopadu.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Tringa totanus craggi Hale, 1971
poddruh Tringa totanus eurhina (Oberholser, 1900)
poddruh Tringa totanus robusta (Schioler, 1919) - vodouš rudonohý islandský
poddruh Tringa totanus terrignotae R. Meinertzhagen & A. Meinertzhagen, 1926
poddruh Tringa totanus totanus (Linnaeus, 1758) - vodouš rudonohý evropský

Tringa totanus totanus - vodouš rudonohý evropský

poddruh Tringa totanus ussuriensis Buturlin, 1934 - vodouš rudonohý sibiřský

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Tringa totanus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22693211]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Tringa totanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [e17efb9b-98fe-466f-b67b-b2592d68bd49]

ABRS (2009-2015): Australian Faunal Directory [http://www.environment.gov.au/biodiversi...], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Tringa totanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Fauna Europaea 2.4 [96845]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Tringa totanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53902]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Tringa totanus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Tringa totanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Tringa totanus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Tringa totanus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Tringa totanus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Tringa totanus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře