CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

čejka chocholatá
Vanellus vanellus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Charadriidae - kulíkovití »  rod Vanellus - čejka

Vědecká synonyma

Charadrius vanellus

Další názvy

= čejka obecná

Téměř ohrožený

Obrázky


mládě

hnízdo

vejce

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka:28-32 cm.
Rozpětí:67-72 cm.
Hmotnost:170-300 g.

Popis

Vrch těla černý, se zelenavým leskem. Spodina bílá až po okrové spodní ocasní krovky, na krku černá náprsenka. Má nápadně široká křídla, u dospělých samců bělavý lem na konci ručních letek. Nepříliš dlouhý černý zobák, v zátylku nápadná chocholka, u samců delší.

Ekologie

Hnízdí v okolí rybníků, ale i na vlhčích polích a lukách. Žije v monogamii, ale podle populací 20-50% samců v polygamii se 2-3 samicemi. Hnízda staví na zemi, většinou na ne příliš zarostlých sušších místech. Může být i víc hnízd dost blízko sebe, kolonie ale netvoří. Od dubna snáší téměř vždy 4 vejce na kterých sedí oba rodiče cca 24 dní. Mláďata do 2 dnů hnízdo opouštějí, vzletnosti dosahují asi ve věku 33 dní. Nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je více než 16 let.
Hlavní součástí potravy jsou bezobratlí živočichové, v malé míře i drobní obratlovci (rybky, žabky).

Rozšíření

Evropa a dále široký pás středem celé Asie. Převážně tažný druh, některé populace na jihu a západě Evropy jsou stálé. Tažné populace zimují ve Středomoří po sever Afriky.
V ČR pravidelně hnízdí na celém území do zhruba 750 m.n.m., místy (Šumava) i výše. Počty hnízdících párů se u nás silně snižují, v letech 1985-89 byly odhadnuty na 20-40 tisíc párů. Opožděná hejnka u nás můžeme pozorovat vzácně až do poloviny prosince, ze zimovišť se začínají vracet od února. Ojediněle se lze s čejkou setkat i v průběhu celé zimy.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/1.Academia Praha.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Vanellus vanellus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22693949]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Vanellus vanellus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96893]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Vanellus vanellus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53792]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Vanellus vanellus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Vanellus vanellus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Vanellus vanellus (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Vanellus vanellus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Vanellus vanellus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Vanellus vanellus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Vanellus vanellus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře