CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

poštolka rudonohá
Falco vespertinus Linnaeus, 1766

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Falconiformes - sokoli »  čeleď Falconidae - sokolovití »  rod Falco - sokol

Téměř ohrožený

Obrázky

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

samec

Autor: Václav John

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

samice

Autor: Lubomír Klátil

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

samec

Autor: Peter Romanow

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

Autor: Václav John

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

samec

Autor: Václav John

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

Autor: Václav John

Falco vespertinus - poštolka rudonohá

samec

Autor: Václav John

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 28-34 cm.
Rozpětí: 65-77 cm.
Hmotnost: 130-200 g.
Vejce.
Výška x šířka: 33-42x27-32 mm.
Hmotnost: 17 g.

Popis

Samci jsou celí šedočerní, mimo kalhotek a spodních ocasních krovek, které jsou červenohnědé. Mají červené nohy, ozobí a kroužek kolem oka. Samice mají hlavu a spodek těla rezavožlutou, bez skvrnění, vrch těla je šedý, s tmavšími příčnými skvrnami.

Ekologie

Pro tento druh je nejvhodnějším prostředím step a lesostep. Hnízdí často v koloniích (i společně s jinými druhy, např. havrany). Od dubna snáší nejčastěji 3-6 vajec, na kterých se střídají oba rodiče po dobu 22-23 dní. Hnízdo mláďata opouští po 26-28 dnech. Zatím nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 12 let.
Potravu tvoří hlavně velký hmyz, méně drobní savci. Často loví za letu kořist do pařátů a v letu ji i požírá.

Rozšíření

Hlavní oblastí výskytu je střední Rusko, areál dále pokračuje do jihovýchodní Evropy. Dále na západ se vyskytují pouze vyjímečně ptáci v období tahu. V okolních zemích hnízdí ojediněle v Německu a Rakousku, na Slovensku asi 25 párů. Nejhojnější je dosud v Maďarsku, kde hnízdí kolem 2000 párů. V celé Evropě se stavy odhadují na 30000 párů. Jedná se o tažný druh zimující až v jižní Africe.
V ČR se objevuje téměř každoročně vzácně na tahu, v minulosti na Moravě řídce hnízdila. Poslední potvrzená hnízdění jsou z 80. let minulého století, možná jsou i pozdější ojedinělá zahnízdění.

Význam

Téměř ohrožený druh (NT).

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Falco vespertinus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22696432]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Falco vespertinus Linnaeus, 1766]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96740]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Falco vespertinus Linnaeus, 1766]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53226]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Falco vespertinus Linnaeus, 1766]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Falco vespertinus Linnaeus, 1766]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Falco vespertinus Linnaeus, 1766]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Falco vespertinus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Falco vespertinus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Falco vespertinus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 2