CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

poštolka obecná
Falco tinnunculus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Falconiformes - sokoli »  čeleď Falconidae - sokolovití »  rod Falco - sokol

Obrázky


mládě


hnízdo


vejce

lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Falco tinnunculus tinnunculus - severozápadní Afrika, celá Evropa,Asie až po Sibiř.
Falco tinnunculus rupicolaeformis - Súdán, Egypt, Arábie.
Falco tinnunculus interstictus - východní a střední Čína, Himaláje, Korea.
Další 4 ssp. obývají Kanárské a Kapverdské ostrovy, v Africe jižně od Sahary 2 ssp., jedna v Indii.
Někdy jsou mezi ssp. řazeny i poštolka molucká (Falco moluccensis) a poštolka australská (Falco cenchroides).

Velikost

Délka: 31-37 cm.
Rozpětí: 68-78 cm.
Hmotnost: 175-300 g.
Vejce.
Výška x šířka:39x31 mm(prům.)
Hmotnost:15-26 g.

Popis

Samec má modrošedou hlavu, vrch těla červenohnědý s tmavšími skvrnkami. Spodní strana je nažloutlá s tmavými kapkovitými skvrnami. Na ocase tmavá koncová páska.
Samice má vrch těla i hlavu rezavohnědou, s hustým skvrněním, spodek těla stejný jako u samců. Na ocase má několik tmavších pásů, poslední nejširší. Mladí ptáci se podobají samici.

Ekologie

Původně byla poštolka ptákem obývajícím otevřenou krajinu s poli a loukami. Oblastem se souvislými lesy se vyhýbá, v horách ale hnízdí nad horní hranicí lesa. Od 50. let minulého století se šíří do měst, kde v současnosti hustota hnízdních populací až několikanásobně převyšuje počty ve volné krajině.
Tok začíná už od února, ke konci března může docházet ke snášení vajec. Nejčastěji hnízdí na stromech, kde využívají starých hnízd - nejčastěji po krkavcovitých. Ke hnízdění používá i větší dutiny, přirozené i budky, méně často skalní stěny. Ve městech hnízdí v kostelních věžích,na půdách, balkonech a různých výklencích ve zdivu. Častěji než ve volné krajině hnízdí v koloniích (největší až cca 50 párů). Snáší většinou 4-7 vajec na kterých sedí 25-31 dní. Mláďata zhruba po měcíci hnízdo opouští, pohlavní dospělosti dosahují druhým rokem. Ve volné přírodě se můžou dožít až 16 let.
Potrava - hlavní částí jsou drobní hlodavci, méně větší hmyz, ptáci, plazi, ale i měkkýši. Ve velkých městech větší část potravy tvoří ptáci, některé poštolky se i specializují na vybírání holoubat z hnízd městských holubů.

Rozšíření

F.t.tinnunculus obývá mimo několika nejsevernějších oblastí celou Evropu. Na většině území je stálá nebo přelétavá, pouze populace ze severu a východu Evropy v zimě táhnou jižněji.
P.obecná je náš nejhojnější sokolovitý dravec, vyskytuje se na celém území republiky. Hnízdí u nás 9-13 tisíc párů. Vzhledem k tomu, že na zimu se k nám stahují ptáci ze severnějších oblastí, přezimuje u nás 15-30 tisíc jedinců.
Počty párů v Evropě se odhadují asi na 350000.

Literatura

Hudec,K,.Šťastný,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/1.Academia Praha.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Scaphixodes berlesei (Birula, 1895) - klíště Berleseho

Podřízené taxony

Počet záznamů: 12

poddruh Falco tinnunculus alexandri Bourne, 1955
poddruh Falco tinnunculus archerii Hartert & Neumann, 1932
poddruh Falco tinnunculus canariensis (Koenig, 1890)

Falco tinnunculus canariensis

poddruh Falco tinnunculus dacotiae Hartert, 1913
poddruh Falco tinnunculus interstinctus McClelland, 1840 - poštolka obecná japonská

Falco tinnunculus interstinctus - poštolka obecná japonská

poddruh Falco tinnunculus neglectus Schlegel, 1873
poddruh Falco tinnunculus objurgatus (E. C. S. Baker, 1927)
poddruh Falco tinnunculus perpallidus (A. H. Clark, 1907)
poddruh Falco tinnunculus rufescens Swainson, 1837
poddruh Falco tinnunculus rupicolaeformis (C. L. Brehm, 1855) - poštolka obecná egyptská
poddruh Falco tinnunculus rupicolus Daudin, 1800

Falco tinnunculus rupicolus

poddruh Falco tinnunculus tinnunculus Linnaeus, 1758 - poštolka obecná evropská

Falco tinnunculus tinnunculus - poštolka obecná evropská


Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [96738]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Falco tinnunculus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Falco tinnunculus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Falco tinnunculus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [3590]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Falco tinnunculus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Falco tinnunculus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Falco tinnunculus Linnaeus, 1758]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Falco tinnunculus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Falco tinnunculus]
Datum citace: 7. duben 2013
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Falco tinnunculus]
Datum citace: 25. leden 2009
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Falco tinnunculus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře