CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

orel královský
Aquila heliaca Savigny, 1809

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití »  rod Aquila - orel

Vědecká synonyma

Aquila imperialis
Aquila melanaetus
Aquila mogilnik

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 70-84 cm.
Rozpětí: 175-205cm, samice až 220 cm.
Hmotnost: M 2500-3000 g, F 2900-4000 g.
Vejce:
Výška x šířka:63-83x53-63 mm.
Hmotnost:kolem 132 g.

Popis

Je poněkud menší než o.skalní. Staří ptáci jsou převážně černohnědí, týl žlutavý až téměř bílý. Na lopatkách párové světlé skvrny, ocas šedý se širokou tmavou koncovou páskou. Při plachtění drží křídla vodorovně (viz orel skalní, Aquila chrysaetos) Mají delší ocas i krk.
Mladí ptáci jsou světlejší, mají tmavé letky a ocas. V dalších letech je opeření skvrnité, postupně tmavne. Plně vybarveni jsou v 5. roce.

Ekologie

Nejčastěji se vyskytuje v nevysokých pohořích s listnatými lesy, nebo v lesích lužních. Hnízdo staví zpravidla na vysokých stromech. Od konce března snáší 2-3 vejce, na kterých se střídají oba rodiče 42-45 dní. Mláďata jsou pak na hnízdě krmena dalších 65-75 dní, a i po vylétnutí jsou ještě krmena rodiči v okolí hnízda. Častěji než u o.skalního bývá vyvedeno více než jedno mládě.
Potravu tvoří především středně velcí savci (sysel,křeček,zajíc) a mršiny, méně často ptáci.

Rozšíření

Orel královský se vyskytuje od jihovýchodní Evropy, přes Ukrajinu a jižní Rusko až po střední Sibiř. Na Pyrenejském poloostrově žije blízce příbuzný orel iberský (Aquila adalberti), který byl dříve považován za ssp. orla královského. Celková populace v Evropě se odhaduje maximálně na 400 párů.

V ČR v minulosti vzácně hnízdil. Od r. 1998 opět hnízdí 1-2 páry na Břeclavsku, vzácně se zatoulává na ostatní území státu. Z okolních zemí hnízdí 35-40 párů na Slovensku, 55-60 párů v Maďarsku a v r. 1999 zahnízdl 1 pár v Rakousku.
Staří ptáci jsou stálí, maximálně se potulují v okolí hnízdišť, mladí ptáci většinou zimují jižněji.

Význam

Zranitelný druh (VU).

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22696048]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Aquila heliaca Savigny, 1809]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96732]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Aquila heliaca Savigny, 1809]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53159]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Aquila heliaca Savigny, 1809]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Aquila heliaca Savigny, 1809]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Aquila heliaca Savigny, 1809]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Aquila heliaca]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Aquila heliaca]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Aquila heliaca]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře